Мађарски десничари траже војску и жандармерију на граници са Србијом: Пуцати на мигранте

Из партије Наша домовина апелују да се илегални мигранти на југу Мађарске зауставе тако што ће се граничарима дати овлашћења да пуцају

Мађарска опозициона странка крајње деснице Ми Хазанк (Наша домовина) позвала је владу премијера Виктора Орбана да на границу са Србијом пошаље војску "која ће бити у стању да заузда банде кријумчара људи" и да ангажује специјалну пограничну жандармерију.

Лидер те партије Ласло Тороцкаи сматра да би та одлука могла да буде донета будући да су у Мађарској и даље на снази ванредне мере уведене управо због овакве ситуације у пограничном појасу и рата у Украјини.

Апел је иначе упућен са скупа у пограничном граду Ашотхалму који се, уз Морахалом и Реске, налази на мигрантској рути.

Из десничарске партије поручују да илегалне мигранте на југу Мађарске треба третирати као криминалце и зауставити тако што ће се граничарима дати овлашћења да пуцају.

"Мађарска је суверена земља с правом да штити своје границе. Ако Фронтекс, гранична патролна агенција ЕУ, не може да се носи с проблемом, онда би државе чланице то требало да ураде", истакао је заменик председника Наше домовине Давид Доч, те додао да је миграциони талас сада на врхунцу и да у неке квартове европских градова домаћи житељи не могу ни да уђу.

Иначе, Наша домовина учествовала је у изборној утакмици први пут прошле године и то самостално, освојивши седам посланичких места, што је више од многих опозиционих странака. 

Треба поменути и да, иако је у питању опозициона партија, до сада није била ни у каквом сукобу с владајућим Фидесом Виктора Орбана.