Споразум о попису у ЦГ: Без термина када ће бити спроведен, Ђукановићеви представници у комисијама

Опозиција у Црној Гори предвођена странком Мила Ђукановића толико се плаши пописа становништва, да су тражили од Спајића споразум према којем ће бити чланови комисија и проверавати ко се изјаснио као Србин, а ко као Црногорац

Премијер Црне Горе Милојко Спајић након више састанака понудиће странкама опозиције предвођеним Демократском партијом социјалиста споразум о попису.

У тексту се нигде не спомиње термин када ће попис бити спроведен.

Предлога споразума, који је објавио портал ЦдМ предвиђа да ће пописне комисије бити проширене са два члана опозиције и једним чланом већа мање бројних народа у градовима у којима су заступљени.

За пописиваче и инструкторе биће расписан нови јавни позив. Део споразума односи се и на израду софтвера који ће омогућити проверу података прикупљених на попису.

Биће формиране комисије на чијем челу ће бити представници опозиције, а чији ће задатак бити припрема спецификације за расписивање јавног позива за израду споменутог софтвера.

Реномирана ИТ компанија из земље Европске уније била би задужена за ревизију кода софтвера за проверу података.

Биће чак омогућен парламентарни надзор кроз формирање скупштинског одбора.

Како ће се вршити контрола података

Посебна контрола уноса података односиће се на одговоре на питања о етничкој припадности, вери, матерњем језику и језику којим лице уобичајено говори. Провераваће се да ли су у базу унети одговори какви су написани у упитнику.

Контрола ће се вршити у просторијама Управе за статистику током уноса података и на репрезентативном узорку од највише пет одсто пописних кругова на нивоу целе Црне Горе.

Избор кругова биће случајан и неће бити дозвољен циљани избор кругова.

Тим за контролу ће имати најмање два члана, при чему је један од њих представник Управе за статистику који чита одговоре које је лице дало на попису, а други члан који је представник политичке партије проверава тачност уноса у базу.

Лице које партија пошаље мораће да потпише изјаву о поштовању поверљивости података.

Ручно бројање података, за случај да компјутер погреши

Споразумом се политичке партије обавезују да неће водити кампање о попису које би могле да утичу на резултате.

Једина дозвољена кампања је она коју води Управа за статистику.

Како би се избегла свака могућност грешке у бројању, резултати софтвера провериће се ручним бројањем података о националности, вери и језику.

Бројање ће се спровести на узорку од 3 одсто грађана и то ће спровести пет чланова тима, један из Управе за статистику, док су остали представници странака.