Србија и Балкан

Министарка просвете: Промена имена ОШ "Десанка Максимовић" у Бујановцу непримерена

Укидање имена Десанке Максимовић из назива било које школе данас доживљавам као неразумевање тренутка у коме се налазимо, рекла је Славица Ђукић Дејановић
Министарка просвете: Промена имена ОШ "Десанка Максимовић" у Бујановцу непримерена© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић изјавила је да би промена имена Основне школе "Десанка Максимовић" у Биљачи код Бујановца била непримерена и да министарство доноси коначну одлуку поводом таквих иницијатива.

"Мени се чини, да у овом моменту скидање имена са школе 'Десанка Максимовић', која је написала химну миру и ђацима, чак и да је написала само 'Крваву бајку', било би непримерено", рекла је Ђукић Дејановић за Танјуг, истичући да је такав потез у овом тренутку непримерен.

Према њеним речима и из Бујановца, као и из целе Србије, треба слати оне поруке које држава шаље, а које се односе на тежњу да се дијалогом и мирним путем превазиђу сви проблеми на било ком месту.

"Украјина и Блиски исток су пример да не треба никако доливати уље на ватру, него треба тражити компромисе, али ако не можемо да утичемо на светску политику, можемо утицати на атмосферу овде код нас, у нашој лепој Србији, и у том смислу, укидање имена Десанке Максимовић из назива било које школе данас, доживљавам као неразумевање тренутка у коме се налазимо", навела је министарка.

Албанска већина у Скупштини општине Бујановац гласала је раније данас за предлог да се промени назив Основне школе "Десанка Максимовић" у Биљачи, а по коме би требало да понесе име албанског књижевника Исмаила Кадареа. Како јављају бујановачке новине, српски одборници били су против промене имена школе и захтевали су повлачење те тачке са дневног реда.

image