Вучић и Мојсиловић честитали Дан Копнене војске

Копнена војска, као најбројнији и најопремљенији вид Војске Србије, одличном организацијом, пажљивим одабиром људства и захтевном обуком успева да успешно одговори свим изазовима које собом носе задаци и мисије који су им постављени, каже председник Србије и врховни командант Војске Александар Вучић

У Србији се данас обележава Дан вида Копнене војске, у знак сећања на 16. новембар 1914. године и почетак једне од најзначајнијих битака у Првом светском рату – Колубарске битке.

Колубарска битка је ушла у историју ратовања и дан-данас се изучава у војним школама широм света, једна мала војска за коју се већ мислило да је поражена успела је да победи много надмоћнијег непријатеља. Када је пораз био на видику, прорадио је српски инат.

Војска која је оскудевала у свему, од хране и одеће до муниције, се прегруписала, прешла у напад и победила. Насупрот српским јунацима наступала је надмоћна аустроугарска "Балканска војска", са преко 400.000 војника и 400 топова.

Борбе којима се и данас диве војни стратези широм света почеле су на данашњи дан и трајале готово месец дана. 

Честитке су данас упутили председник Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић, као и начелник Генералштаба ВС Милан Мојсиловић.

"Корачајући стопама јунака који су с непоколебљивом вером и надом тог 16. новембра 1914. године на Колубари јуришали за слободу своје отаџбине, већ пуних 109 година успешно чувате успомену живом, баштинећи традиције вида копнене војске", навео је Вучић у честитки.

Он је истакао да је Копнена војска, као најбројнији и најопремљенији вид Војске Србије, одличном организацијом, пажљивим одабиром људства и захтевном обуком успева да успешно одговори свим изазовима које собом носе задаци и мисије који су им постављени.

"У протеклом периоду припадници ваших јединица доказали су да, упркос бројним притисцима и провокацијама којима су били изложени, нарочито приликом обезбеђивања административне линије са Косовом и Метохијом и контроле Копнене зоне безбедности, њихову челичну вољу и висок ниво професионализма у заштити државне територије и грађана Републике Србије, ма где се они налазили, ништа не може сломити", нагласио је Вучић.

Како је навео, у наставку започетих реформи, као кључни чинилац Војске Србије у савременој војној организацији, по мери усвојених, проверених и потврђених међународних стандарда и критеријума, као и до сада, увек ће имати подршку државе.

"Честитам вам празник, уверен да ћете својим ангажовањем наставити да и убудуће дајете изузетан допринос развоју вашег вида, безбедности сваког грађанина и стабилности Републике Србије у целини", наводи се у честитки председника Вучића.

Мојсиловић честитао празник 

"Настављајући традицију дугу скоро једанаест деценија, као најстарији и најмасовнији вид војске, реализовали сте бројне постављене задатке, постигли добре резултате у обуци и оспособљавању и успели да одржите захтевани ниво оперативне способности упркос сложеним условима у којима радите", истакао је Мојсиловић.

Он је поручио да је уверен да ће припадници Копнене војске и "убудуће професионално извршавати постављене задатке, развијати моралну снагу припадника и тако допринети континуираној изградњи и јачању оперативних способности вида".

"Честитам вам празник са жељом да и убудуће постижете успехе у раду и афирмацији како вида, тако и Војске Србије у целини", закључио је Мојсиловић.