Србија и Балкан

Расписани покрајински избори

Покрајински избори, који ће се одржати 17. децембра, и званично су расписани
Расписани покрајински избориGetty © Samuel Aranda / Stringer

Председник Скупштине Војводине Момо Чолаковић распустио је данас војвођанску скупштину и расписао превремене покрајинске изборе за 17. децембар.
Од 120 посланика, 95 је гласало "за" распуштање Скупштине, четири је било против, а пет посланика није гласало.

Ово је била једина тачка дневног реда данашње седнице - Предлог одлуке о превременом престанку мандата Скупштине Војводине.

Покрајински избори биће одржани 17. децембра заједно са превременим републичким изборима и изборима у делу локалних самоуправа у Србији.

"Одржали смо 28. седницу Скупштине АП Војводине, последњу у овом мандату. На предлог 93 посланика Скупштине усвојена је одлука о превременом престанку мандата, која је ступила на снагу. На основу Статута АП Војводине, председник Скупштине, у овом случају – ја, доноси одлуку о расписивању избора за посланике у Скупштини АП Војводине", рекао је Чолаковић а преноси портал "021.рс".

Расписивању избора претходиле су и промене изборних правила.

Предложеним изменама смањује се број потписа који је потребно сакупити да би се предала изборна листа, продужавају се рокови за подношење изборне листе са 15 на 20 дана и онемогућава се предаја листа коју чини коалиција политичке странке и групе грађана. Према новим правилима, кандидати за посланике морају да имају пребивалиште у Војводини, док носиоци листа не морају.

image