Србија и Балкан

Петковић из Брисела: Разговарали смо о статуту ЗСО; Бисљими: Нема ЗСО без споразума

Београд је посвећен миру, важно је да кроз преговоре пронађемо решења која ће омогућити бољи живот српском народу на КиМ, каже Петар Петковић
Петковић из Брисела: Разговарали смо о статуту ЗСО; Бисљими: Нема ЗСО без споразума© FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ nr

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да је српска делегација у Бриселу са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком разговарала о статуту Заједнице српских општина.

"Разговарали смо о статуту ЗСО, као првог конкретног корака ка формирању ЗСО, које наш народ на Косову и Метохији очекује већ десет година. Разговори ће се наставити. Разговарали смо и о енергетици и несталима и ту очекујем одређени напредак", истакао је Петковић.

Он је новинарима након састанака рекао да је захвалан експертима који су били у делегацији Београда и који су доказ да Београд дијалогу присТупа на одговоран начин.

"Они су јасно говорили о свим аспектима нацрта статута, посебно оном делу који се односи на извршне надлежности, пре свега просторно планирање, здравство, образовање, економски развој и да је финансира Београд", рекао је Петковић.

Он је истакао да су на дневном реду били и енергетика и питање несталих, као и да и ту очекује напредак.

"Разговори су се водили са тимом Лајчака, али и експертима ЕУ о овим темама. Очекујем да наставимо разговоре у наредном периоду. Статут је веома важан јер он представља кичму ЗСО и све мора да буде у складу са Споразумима из 2013. и 2015. године. Након више од пет сати разговора које смо имали данас у Бриселу враћамо се са уверењем да кроз дијалог и компромисна решења можемо да напредујемо у нормалитацији односа Београда и Приштине", рекао је Петковић.

Директор Канцеларије за КиМ нагласио је да је Београд апсолутно посвећен миру и стабилности.

"Зато нам је важно да кроз преговоре пронађемо решења која ће омогућити бољи живот српском народу на КиМ, јер смо током ових разговора истакли тежину ситуације са којом се суочава наш народ и северно и јужно од Ибра и са којим се ескаларотним понашањем Аљбина Куртија суочава, а које пре свега доводи у питање останак, основна људска права и право на живот грађана на КиМ", напоменуо је Петковић.

Он је додао да је на састанку истакао и важност одржавања српских избора на КиМ заказаних за 17. децембар, као и да је неодржива ситуација коју на северу КиМ да нелегални албански градоначелници воде четири српске општине.

Бисљими: Нисмо разговарали о ЗСО

Главни преговарач Приштине Бесник Бисљими саопштио је да са Лајчаком није разговарао о ЗСО, јер је, како је навео, позицију Косова јасно изнео премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти на састанку са европским лидерима 26. октобра.

Бисљими је новинарима, по завршетку састанка, рекао да Приштина неће започети рад на формирању ЗСО без потписивања три споразума.

"На дневном реду била је расправа о нацрту ЗСО. Показали смо Лајчаку да имамо јасан став који је Курти изнео 26. октобра. Спремни смо да прихватимо документ у целини, да га потпишемо заједно са друга два документа. Нису нам била потребна додатна појашњења из ЕУ, зато о томе нисмо ни разговарали. У нацрту се наглашава важност поштовања устава Косова. Али, да ли је у потпуном складу са њим, одлучиће Уставни суд. Међутим, тај процес нећемо почети без потписа, јер нам је потребна гаранција да имамо важећи споразум, који онда ствара обавезе и за другу страну", додао је Бисљими.

Он је оценио је да је најважнија тачка данашњег састанка била расправа о финализацији нацрта редоследа Основног споразума од 17. фебруара и анекса за његову имплементацију од 18. марта.

"Лајчак нам је током прошле недеље донео нови нацрт, који по први пут уводи потпуни паралелизам у примени споразума", навео је Бисљими.

Бисљими је казао да је на састанку било речи и о питању несталих лица, где је, према његовим речима, након што је приштинска страна прихватила амандман, документ сматран усвојеним.

Он је рекао да Лајчак мисли да су веома близу потписивања споразума о енергетици и као рок за то навео следећу недељу.

Према његовим речима, разговарало се о два-три додатна корака која могу да се предузму за Србе након што замене регистарске таблице, као и о наредним корацима за одржавање ванредних избора.

Он је додао да није било разговора о наредним састанцима, али и казао да Лајчак жели посебан састанак на којем би се разговарало о примени претходних споразума.

image