Србија и Балкан

Без ћирилице и на гробљима у Хрватској? Језичко чистунство пуно антисрпске политике

Многи су доношење закона о језику у Хрватској схватили као борбу против србизма, а посао на изради закона је поверен десно орјентисаној Матици хрватској и академицима ХАЗУ
Без ћирилице и на гробљима у Хрватској? Језичко чистунство пуно антисрпске политикеwww.globallookpress.com © Jens Kalaene

Док је ћирилица дословно прогнана из Вуковара, водећи хрватски лингвиста и један од твораца закона о језику Стјепан Дамјановић тврди да је треба увести у школе. Али, нови закон који би требало да буде усвојен, ипак је много ригиднији и стриктно прописује да је у Хрватској у употреби искључиво хрватски језик и латинично писмо.

Закон о језику предвиђа Веће за хрватски језик, које ће бити задужено да прати да ли се закон спроводи и ко га крши.

Такође, даје могућност националним мањинама да користе "свој" језик, па су многи критиковали "језично чистунство", које Хрватску води међу оне земље које ригидно гледају на језик, а по многима увлаче и елементе политике у језичку проблематику.

Многи су схватили доношење закона као борбу против србизма, а посао на изради закона је поверен десно орјентисаној Матици хрватској и академицима ХАЗУ.

Први нацрт закона је предвиђао и "језичну полицију" и строге казне за сваког ко прекрши и говори другачије него што закон прописује, али се од тога одустало. Неће бити лако ни Хрватима, јер закон укида и речи на које су сви навикли и промовише нове, већином накарадне.

А шта ће бити са ћирилицом, када, очито, све више има покушаја да се "протера" из Хрватске, па чак и са гробаља, што се видело у случају наредбе комуналног предузећа Врси крај Задра?

Директор Зденко Којић написао је фамозни допис да се "под хитно" уклони надгробна плоча на ћирилици или ће силом бити уклоњена.

"Жалосно је да смо од разбијања ћириличних табли дошли до забране ћирилице и на гробљима", каже Зоран Пусић, председник Антифашистичке лиге.

И лидер Срба у Хрватској Милорад Пуповац, који предводи највећу српску странку СДСС, сматра да је на примеру рата против ћирилице на гробљима повређен устав и констатује да очито има оних којима ћирилица као писмо смета.

На срећу, у тридесетак школа у Хрватској негује се језик и писмо Срба и настава се прилагођава српској деци, са уџбеницима писаним и на ћирилици. И то је, ваљда, нешто, без обзира на то што су временом замрле иницијативе о враћању ћирилице у све хрватске школе, кад већ ово писмо не може да буде на гробљу.

image