Србија и Балкан

ОДИХР: Изборе ће пратити 30 посматрача, на сам дан избора још 250

Улога посматрача је да брину о томе да изборни процес буде транспарентан, да је спроведен у складу с настојањима и обавезама које је Србија предузела, изјавио је Алберт Јонсон
ОДИХР: Изборе ће пратити 30 посматрача, на сам дан избора још 250www.globallookpress.com © Pia Bayer

Парламентарне изборе у Србији који су заказани за 17. децембар надгледаће 30 дугорочних посматрача, који ће пратити цео изборни процес у земљи, као и 250 краткорочних, који ће бити задужени да нагледају активности на дан избора, изјавио је шеф мисије Канцеларије ОЕБС-а за демократске институције и људска права (ОДИХР) за посматрање избора Алберт Јонсон.

По његовим речима, канцеларија посматрачке мисије отворена је у Београду, а имали су састанак с министром спољних послова Ивицом Дачићем, чиме је званично отпочела посматрачка мисија. Након викенда следи састанак с Републичком изборном комисијом (РИК).

Јонсон је објаснио да је мисија урадила анализу потреба и да је на основу резултата одлучено да тим мисије чине основни тим, дугорочни и краткорочни посматрачи.

"Наш основни тим има 11 експерата - медијски, политички и изборни аналитичари. Имамо и тим за мониторинг медија, ту ће бити шест људи, они ће радити мониторинг медија шест дана недељно и њихова анализа и закључци ће бити укључени у наш извештај на крају", рекао је Јонсон.

Када је реч о дугорочним посматрачима, који ће бити задужени да прате изборни процес широм земље, Јонсон је навео да ће их бити 30 и да ће бити подељени у 15 парова, а почеће да раде од уторка.

Истакао је да су тражили 250 краткорочних посматрача за дан избора чији ће задатак бити да систематски посматрају како се гласа, броје гласови и како протиче гласање на бирачким местима у Србији.

Према његовим речима, мисија ће дан након избора издати свој прелиминарни извештај на конференцији за медије, а након избора остаће у земљи да прати развој догађаја.

Навео је да ће коначни извештај о превременим изборима бити објављен неколико месеци након завршетка избора, а да ће у извештај бити укључене и препоруке.

"Наша улога је да посматрамо изборни процес и нећемо се мешати. Ми се бринемо за то да је процес транспарентан, да је спроведен у складу са настојањима и обавезама које је Србија предузела", рекао је Јонсон и додао да је улога мисије да пружи техничку процену изборног процеса.

image