Србија и Балкан

Адвокат Анто Нобило: Високи представник је препрека демократском развоју БиХ

Реч је о "јединственој ситуацији" у Европи у којој једна особа која није изабрана доноси законе и равноправна је или чак надређена представницима народа
Адвокат Анто Нобило: Високи представник је препрека демократском развоју БиХwww.globallookpress.com © Thomas Imo

Правни саветник одбране председника Републике Српске Анто Нобило изјавио је да ће поступак који се води против Милорада Додика разобличити стање које није одрживо и није демократско.

"Мислим да ће овај поступак - поред класичне одбране председника Републике Српске - разобличити једно стање које није одрживо и демократско и супротно је свим принципима владавине права у Европи", рекао је Нобило за РТРС, додавши да је високи представник са овлашћењима која је сам себи дао, постао препрека демократском развоју Босне и Херцеговине.

Он је навео да је завршио анализу целог случаја против Додика и да је дао препоруке у ком правцу би требало да иде одбрана.

"У БиХ сада имамо једно привремено стање, створено Дејтонским мировним споразумом, у коме се не само одржао високи представник, већ су му годинама ширена овлашћења", истакао је Нобило.

Додао је да је реч о "јединственој ситуацији" у Европи у којој једна особа која није изабрана доноси законе и равноправна је или чак надређена представницима народа.

"Ја не знам ни за један такав случај, то једноставно није демократски, а одржавање овакве ситуације не доприноси суверености БиХ и представља препреку за улазак БиХ у Европску унију", поручио је Нобило.

image