Адвокат Анто Нобило: Високи представник је препрека демократском развоју БиХ

Реч је о "јединственој ситуацији" у Европи у којој једна особа која није изабрана доноси законе и равноправна је или чак надређена представницима народа

Правни саветник одбране председника Републике Српске Анто Нобило изјавио је да ће поступак који се води против Милорада Додика разобличити стање које није одрживо и није демократско.

"Мислим да ће овај поступак - поред класичне одбране председника Републике Српске - разобличити једно стање које није одрживо и демократско и супротно је свим принципима владавине права у Европи", рекао је Нобило за РТРС, додавши да је високи представник са овлашћењима која је сам себи дао, постао препрека демократском развоју Босне и Херцеговине.

Он је навео да је завршио анализу целог случаја против Додика и да је дао препоруке у ком правцу би требало да иде одбрана.

"У БиХ сада имамо једно привремено стање, створено Дејтонским мировним споразумом, у коме се не само одржао високи представник, већ су му годинама ширена овлашћења", истакао је Нобило.

Додао је да је реч о "јединственој ситуацији" у Европи у којој једна особа која није изабрана доноси законе и равноправна је или чак надређена представницима народа.

"Ја не знам ни за један такав случај, то једноставно није демократски, а одржавање овакве ситуације не доприноси суверености БиХ и представља препреку за улазак БиХ у Европску унију", поручио је Нобило.