Зекић: РТ није поднео РЕМ-у захтев за емитовање ТВ програма у Србији

Председница Савета Регулаторног тела за електронске медије истакла је да нико из РТ није контактирао РЕМ

Председница Савета Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) Оливера Зекић изјавила је да се нико из РТ није обратио РЕМ-у са захтевом за емитовање ТВ програма у Србији и да је време да се престане са свим спекулацијама о томе.

"То су медијске спекулације. Раша Тудеј јесте то навео (да се почетак емитовања телевизијског програма РТ на српском језику планира до 2024. године), али ми до сада нисмо добили никакав захтев нити је ико из Раша тудеј контактирао било ког службеника РЕМ-а. Никакве најаве што се тиче Раша тудеј нисмо имали", изјавила је Зекић наводећи да треба зауставити целу прашину дигнуту око тога, потпомогнуту и твитовима, попут објаве известиоца ЕП за Србију Владимира Билчика.

"То је апсолутно немогуће с обзиром на то да је нама конкурс у току за пету фреквенцију и завршава се ускоро. Једино што Раша тудеј евентуално може је да захтева да добије дозволу за кабловско емитовање", навела је Зекић.

Она је додала да ће о томе на основу елабората, уколико РТ уопште буде конкурисао, расправљати Савет РЕМ-а и на основу тог елабората, уколико га буду предали, видети да ли испуњавају услове или их не.

Зекић је одговорила и на критике Владимира Билчика упућене српским медијима, поводом почетка емитовања портала РТ на српском језику, рекавши да Билчик и представници ЕУ престану да притискају РЕМ.

"Причам сад у своје име и у име регулатора на чијем сам челу, да престану да притискају РЕМ и да прво почисте у свом дворишту. Нека се баве својим медијима, а онда нек куцају на наша врата", поручила је председница Савета Регулаторног тела за електронске медије.

Портал РТ на српском језику - РТ Балкан, почео је са радом јуче, а како је најављено у саопштењу РТ, емитовање телевизијског програма на српском језику планира се до 2024. године, пренео је Танјуг.