Столтенбергу смета руски утицај на Балкану: Забринути смо због сецесионистичке реторике поделе у БиХ

Столтенберг је поручио да савезници снажно подржавају суверенитет и територијални интегритет Босне и Херцеговине

Забринути смо због сецесионистичке реторике поделе у Босни и Херцеговини и због утицаја Русије на Балкану, изјавио је данас генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг на конференцији за новинаре у Сарајеву током посете БиХ.

"То прети да поткопа стабилност и ослаби реформе. Сви лидери морају да раде на напретку. Нама је то изузетно важно и предани смо безбедности и стабилности у овом региону, у вашој држави која има велики значај за регион Западног Балкана и стога продубљујемо наш политчки дијалог и нашу практичну сарадњу", рекао је Столтенберг, преноси "Радио Слободна Европа".

Он је поручио да "савезници снажно подржавају суверенитет и територијални интегритет Босне и Херцеговине".

Столтенберг је преподне разговарао са председавајућом Већа министара БиХ Борјаном Кришто.

Кришто је изјавила да БиХ учествује у Акционом плану за чланство у МАП-у што, како је рекла, сигнализира да постоји политичка одлука НАТО да БиХ може да постане чланица алијансе.

"Морамо постићи политички консензус и кроз дијалог доћи до ставова који су јако важни за БиХ када је у питању сарадња са НАТО-ом", рекла је Кришто.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг стигао је у недељу увече 19. новембра у службену посету Босни и Херцеговини. Ово је његов први долазак у БиХ. Одмах након доласка састао се са члановима Председништва БиХ на радној вечери.

Члан Председништва БиХ Денис Бећировић је на званичном Фејсбук профилу саопштио да је током разговора генерални секретар НАТО-а поручио да НАТО остаје гарант безбедности, суверенитета и територијалног интегритета Босне и Херцеговине.

"Рекао је да НАТО не одобрава реторику, која подстиче поделе и угрожавање функционисања институција државе Босне и Херцеговине. Такође је нагласио да су европски и НАТО пут Босне и Херцеговине компатибилни, те да ће НАТО помагати реформске процесе, који приближавају Босну и Херцеговину чланству у НАТО-у и Европској унији", наводи се на Бећировићевом профилу.

У претходним медијским иступима Столтенберг је изјављивао да Босна и Херцеговина, заједно с Грузијом и Молдавијом, спада у земље које заслужују посебну пажњу НАТО-а, преноси РСЕ.

Босна и Херцеговина је 2010. позвана да се придружи Акционом плану за чланство (МАП), што представља први корак ка пријему, али истовремено не прејудицира било какву одлуку о будућем чланству.

Лидери држава НАТО су половином јула поручили земљама Западног Балкана да је то регион од стратешког значаја за алијансу и потврдили посвећеност сигурности и стабилности Западног Балкана.