Хрватска: Нападнут ауто српских регистарских таблица, "полицајци стоје и гледају"

Инцидент се догодио нешто после 10 сати преподне, у исто време када се у Вуковару одржавала колона сећања

Хрватски портал "Новости" објавио је снимак на ком се види како четворица млађих мушкараца излазе из аутомобила вуковарских регистарских ознака и уз повике насрћу на аутомобил са српским таблицама. 

Према речима сведока који је снимио напад, мушкарци су 18. новембра напали возило са сомборским таблицама које се кретало у правцу Винковаца из Вуковара, на излазу из Нуштра. Инцидент се догодио нешто после 10 сати преподне, у исто време када се у Вуковару одржавала колона сећања.

Све се одиграло у присуству полиције, али хулигани на лицу места нису добили чак ни пријаву за ремећење јавног реда и мира, наводи портал.

Очевидац напада испричао је да се тог дана споро возио у колони аута. У супротној траци, из смера Винковаца према Вуковару, уочио је ауди вуковарских регистрација и два младића која су са задњег седишта вирили до појаса, седећи свако на свом прозору. Нагло су променили смер и непрописно се убацили у другу траку, у којој су били путници из Сомбора и очевидац.

"Одједном су ушли у моју траку и кренули да ме заобилазе великом брзином. Ауто који је ишао у супротној траци је морао да се помери на проширење за аутобус. Да није, десио би се фронтални судар. Убацили су се испред мене, а иза возила са српским регистарским ознакама. Тад су почели с гестикулацијом, трубљењем и набијањем на то возило, дали су им до знања да стану. Онда сам схватио да нешто није како треба, како због дана који се обележавао, тако и због српске регистрације. Зато сам из предострожности упалио камеру на мобилном. Тамо се види да су псовали, лупали по ауту и откинули ретровизор. На снимку се види и да један од њих носи црну мајицу с грбом ХОС-а", испричао је сведок који је хтео да остане анониман.

Питање је шта би се све догодило да се сасвим случајно на путу није појавио полицијски комби. Међутим, како се види на снимку, хулигани су се вратили у свој ауто, окренули се и наставили у супротном смеру. Пре одласка, један међу њима, онај у ХОС мајици, опсовао је "српску мајку" особама из другог аута.

Возач који је снимио инцидент дао је изјаву у полицијској станици у Винковцима. Речено му је да су нападнути студенти из Србије који су ишли у Босну и Херцеговину.

"У станици су ми такође рекли да су одустали од приватне тужбе, јер, како је речено, не желе да долазе на суд и да буду изложени јавности. Исто тако, рекли су ми да су оштећења на њиховом ауту постојала и пре. Не улазим у то, али између редова сам схватио да од тога неће бити ништа и да ће тај записник завршити у фиоци", препричао је сведок.

Он је истакао да је полицијски комби био поред, чак и један полицијски ауто и да су два полицајца гледала у то.

"Нападачи су сели у ауто и отишли, а полицајци стоје и гледају. Никоме то ништа није било чудно. Рекао сам полицајцу да је небитно ко сам ја и које су таблице на мом ауту, али дозволити да неко некога тако брутално нападне и да се не реагује на то, заиста је срамотно. Зато сам вам послао овај снимак. Није на мени да поступам даље, али волео бих да се нађе неко у овој земљи да заштити људе када је то потребно. Знам да бих хтео да и мени неко прискочи у помоћ у таквој ситуацији", рекао је очевидац и нагласио да су се хулигани у ауту с вуковарским регистрацијама и пре напада понашали разуздано, "као да су у сватовској поворци".

Осим овог напада, они су угрожавали и све друге, направили су неколико саобраћајних прекршаја. Због непримерене брзине су замало изазвали судар.

"Не знам зашто би се према њима поступало с разумевањем. Они су све нас у тој колони угрожавали, а пуштени су да само тако оду", навео је сведок.