Дејтонски мировни споразум - изгубљени оригинал и његови фалсификати

За Дејтонски споразум заслужан је Милошевић, рекао је бивши српски шеф дипломатије Ивица Дачић, као и за Резолуцију 1244, и управо зато је после 5. октобра 2000. оригинални мировног споразума украден из Министарства спољних послова

Пре тачно 28 година потписан је Општи оквирни споразум за мир, познат као Дејтонски споразум, којим је завршен рат у Босни и Херцеговини. Овим документом, који је добио назив по граду Дејтон у Сједињеним Америчким Државама, где је и парафиран, успостављен је нови уставно-правни поредак у Босни и Херцеговини.

Споразум је потписан после тронедељних преговора, који су вођени од 1. до 21. новембра 1995, у којима су учестовали челници Савезне Републике Југославије (СРЈ), Босне и Херцеговине (БиХ) и Хрватске, уз посредовање САД.

Споразум је потписан у присуству тадашњег државног секретара Ворена Kристофера, а главни амерички посредници били су Ричард Холбрук и генерал Весли Kларк.

Република Српска данас обележава 21. новембар као републички празник, док је у Федерацији то обичан радни дан. Споразум је званично потписан у Паризу 14. децембра 1995, а потписали су га тадашњи председници БиХ, Србије и Хрватске - Алија Изетбеговић, Слободан Милошевић и Фрањо Туђман.

Овим документом Босна и Херцеговина је дефинисана као држава "три конститутивна народа и осталих."

Део споразума је и Анекс четири, који представља Устав Босне и Херцеговине. Њиме је одређено је да се БиХ састоји од два ентитета - Федерације Босне и Херцеговине и Републике Српске, и да је чине конститутивни народи - Бошњаци, Срби и Хрвати. Прописане су надлежности БиХ и ентитета, као и односи између институција БиХ.

Потписници су се обавезали да будуће међусобне односе регулишу према Повељи УН и Завршном акту из Хелсинкија искључиво на мирољубив начин.

Ко је украо оригинални споразум

Босна и Херцеговина не поседује оригинални документ Дејтонског споразума, кога је после потписивања у Сарајево донео тадашњи председник БиХ Алија Изетбеговић. Нестанак документа пријавио је у фебруару 2008. тадашњи члан Председништва Жељко Комшић, а оригинални документ у БиХ ни данас није пронађен.

Оригинал Дејтонског споразума није сачуван ни у Влади Републике Србије, ни у Министарству спољних послова, потврдиле су 2008. године ове институције. Оригинални документ се не налази ни у српским државним архивама.

"Дејтонски споразум се никад није појавио у Министарству спољних послова. Министарство јесте депозитар међународних уговора, има их још из времена Краљевине Србије, али овог споразума нема", саопштило је 2008. Министарство спољних послова.

Ово је у супротности са изјавом Владе Надеждина, шефа кабинета министра спољних послова у време потписивања Дејтонског споразума, који је рекао да је он лично оригинал однео у ово министарство.

Према речима бившег шефа српске дипломатије Ивице Дачића, оригинал је нестао, јер је све опљачкано још 5. октобра 2000: "Све су тада опљачкали. Када су хапсили Слободана Милошевића, ништа није остало", рекао је Дачић, додајући да се "зна да је Милошевић заслужан за споразуме од којих држава и данас има користи."

"Дејтонски споразум је дело Милошевића", изјавио је Дачић, "као и оно за шта се данас једино држимо, а то је Резолуција 1244."

Слово или дух Дејтона

Да је Дејтонски споразум и данас од темељне важности, показују и покушаји да се овај документ тумачи "у духу", а не "по слову" овог документа.

Професор Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву Димитрије Ћеранић изјавио је за агенцију Срна да је Дејтонски споразум једини гарант опстанка српског народа у БиХ, истичући да је важно да представници Републике Српске издрже све притиске и да не дозволе насилну промену документа.

Ћеранић сматра да је положај Републике Српске "зајамчен словом Дејтонског мировног споразума", а да је прича о његовом "духу" замагљивање истине, покушај да се наметну промене на силу, које нису у складу са словом тог документа, а ни његовог анекса, који представља Устав БиХ.

Ћеранић је указао да сви покушаји промене Дејтонског споразума, који су учестали од високих представника у БиХ и од политичких представника из ФБиХ, говоре о његовом значају као гаранта позиције Републике Српске и српског народа у БиХ.

"Настанком БиХ пре 28 година у Дејтонском мировном споразуму загарантован је положај Републике Српске као ентитета БиХ. Сви покушаји да се промени Дејтонски мировни споразум нису у складу са правом, нити са добрим обичајима који се могу користити за измене уставног положаја било којег ентитета у БиХ", рекао је Ћеранић.

Ћеранић сматра да Република Српска треба да се строго држи Устава БиХ и Дејтонског мировног споразума и да се избори за своје уставне надлежности, које јој нико не може одузети.

"Битно је да политички представници Републике Српске на одговорним функцијама издрже све притиске и да не дозволе насилну промену Дејтонског мировног споразума", поручио је Ћеранић.

Како тврди политички аналитичар Драгомир Анђелковић, овај документ не престају да газе управо Америка и Запад, који стално говоре о владавини права и демократији: "За њих, то и није договор, већ само прелазна тачка, чији је циљ варање Срба."

Заправо, како додаје Анђелковић, "они желе Дејтон два, којим би била створена централизована БиХ."