Србија и Балкан

Држављанка Србије евакуисана из Газе са четворо деце, мужу нису дали да пређе границу

На египатској граници му нису дали да прође, него су га вратили назад у Газу
Држављанка Србије евакуисана из Газе са четворо деце, мужу нису дали да пређе границуwww.globallookpress.com © Rizek Abdeljawad

Држављанка Србије са четворо деце која је евакуисана из Појаса Газе јутрос је безбедно стигла у Србију, а њена мајка Александра Ковачевић рекла је за Танјуг да јој је ћерка добро и да је успешно евакуисана захваљујући заједничком ангажману амбасада Србије у Тел Авиву и Каиру, али да њеном зету, који је Палестинац, није дозвољено да пређе границу.

"Евакуација је прошла добро, али мог зета нису пустили да крене за Србију. На египатској граници му нису дали да прође, него су га вратили назад у Газу. Ћерка је са децом евакуисана, захваљујући нашој амбасади у Тел Авиву и нашој амбасади у Каиру. Они су све организовали, прешла је пункт Рафа према Египту", рекла је Ковачевић.

Она је додала да су представници амбасаде лично колима дошли до граничног прелаза по њену ћерку и унуке, а да су им у Каиру резервисали хотелски смештај.

"Лет је био у три сата по њиховом времену, а стигли су јутрос у шест", навела је Ковачевић.

Према њеним речима, израелске власти нису ни на који начин образложиле зашто њеном зету није дозвољено да напусти Газу.

"Ја сам живела у Гази од 1986. године, када сам родила децу - ћерку и два сина. Ћерка ми се удала у Гази и остала да живи тамо док сам ја 2014. дошла овде. Довела сам своја два сина", навела је Ковачевић.

Министарство спољних послова саопштило је да је држављанка Републике Србије са четворо деце евакуисана из Појаса Газе и јутрос безбедно стигла у Србију.

МСП наводи у саопштењу да је уз њихову непосредну подршку, а првенствено амбасада Републике Србије у Тел Авиву и у Каиру, и у координацији са надлежним органима Државе Израел и Арапске Републике Египат, током протеклог викенда, из Појаса Газе у Египат евакуисана Ангелина Ел Коурм Арафат, држављанка Републике Србије, са четворо деце.

Како се наводи, Ангелина Ел Коурм Арафат је захвалила Министарству на пруженој подршци и помоћи, како би она и деца безбедно напустили Појас Газе и допутовали у Србију.

image