Србија и Балкан

Изборна хроника: Алексић: Након избора закон о испитивању порекла имовине; ПИК прогласио три листе

Парламентарни и локални избори биће одржани 17. децембра заједно са покрајинским изборима
Изборна хроника: Алексић: Након избора закон о испитивању порекла имовине; ПИК прогласио три листеwww.globallookpress.com © Pia Bayer

Председник Србије Александар Вучић и председник Скупштине Србије Владимир Орлић расписали су 1. новембра ванредне парламентарне и изборе у 65 градова и општина у Србији.

Избори ће бити одржани 17. децембра заједно са покрајинским изборима.

Вучић: Прешли смо огроман пут, али нисмо урадили све

Прешли смо огроман пут, али потребно нам је још много нових колосека којима ћемо да стигнемо још даље, поручио је председник Србије Александар Вучић.

Он је на свом Инстаграм налогу објавио снимак у коме се приказује шта је све урађено у Србији, а у опису видеа је навео да још није све урађено.

"Прешли смо огроман пут, али нисмо урадили све. Потребно нам је још много нових колосека, којима ћемо да стигнемо још даље, и за собом оставимо траг јединствене, снажне, независне Србије. Србије која не заборавља прошлост, али гледа само напред", истакао је Вучић уз видео снимак.

Вучевић: На изборима се одлучује да ли ћемо сачувати напредак који смо постигли

Председник СНС и први на листи "Александар Вучић - Србија не сме да стане" Милош Вучевић, поручио је да су предстојећи избори најважнији за опстанак Србије, српског народа и за даљи напредак наше земље, као и да се на њима одлучује да ли ће се сачувати напредак који је постигнут претходних година.

Вучевић је навео да нема одустајања и да сви имају одговорност, како према данашњим, тако и према будућим генерацијама.

"Зато држава улаже у будућност, у будућност својих грађана и наше деце. Зато и градимо путеве, пруге, ауто-путеве, повезујемо државу и народ. Зато се држава, на челу са Александром Вучићем, бори за сваку инвестицију, сваку фабрику, свако радно место", поручио је Вучевић омладини на предизборном скупу.

Он је нагласио да су млади будућност наше отаџбине.

Савез војвођанских Мађара добио подршку ДСВМ и СМЈ за изборе

Савез војвођанских Мађара (СВМ) саопштио је данас да на републичке и покрајинске изборе 17. септембра излази уз подршку Демократске странке војвођанских Мађара (ДСВМ) и Странке мађарског јединства (СМЈ).

Три странке мађарске националне мањине састале су се данас у седишту Савеза војвођанских Мађара у Суботици и постигле договор о подршци.

Резултат данашњег разговора је чињеница да обе странке подржавају Савез војвођанских Мађара на предстојећим републичким и покрајинским изборима, а СВМ је изразио спремност за сарадњу приликом локалних избора следеће године, истиче се у саопштењу.

Кркобабић: Гарантовати социјалну пензију 

Председник ПУПС-а Милан Кркобабић изјавио је данас да ће инсистирати на социјалној политици која ће једнократна давања пензионерима систематично уредити и да се тачно зна коме и у којим периодима се та средства дају, а интензивно ће, како каже, радити и на томе да се реализује "социјална гарантована пензија".

Наводећи да ће ускоро бити исплаћено по 20.000 динара пензионерима, Кркобабић је у интервјуу за Танјуг рекао да та једнократна давања треба уредити систематично и то утемељити као институт нове социјалне политике.

Кркобабић очекује да ће листа "Александар Вучић - Србија не сме да стане" имати већину у парламенту и поручио да ће учинити све да та листа стекне поверење грађана, али не у наредних 15-20 дана, него, како каже, треба указати на оно што је урађено, а истиче да је много тога урађено да би могло да се игнорише.

Обрадовић: Да сви становници Београда живе боље

Кандидат за градоначелника листе "Србија против насиља" Владимир Обрадовић изјавио је у Гроцкој да ће, када победе на градским изборима, бити основан посебан фонд за инвестирање у пољопривреду, из кога ће се улагати у воћарство, нарочито кроз бесповратна средства за нове засаде, заштитне мреже, "кап по кап" системе и складишне капацитете.

Како је саопштено из Странке слободе и правде, Обрадовић је истакао да је, захваљујући пољопривреди, Гроцка некада била један од највећих воћарских рејона и једна од најбогатијих београдских општина, и да зато жели да поново буде таква.

"Желим да понудим системска решења која ће учинити да сви становници Београда живе боље. Зато ће се град обавезати да део производа буде у обавезном откупу којим ће се снабдевати вртићи и дневни боравци у београдским основним школама", поручио је он.

Јакшић: У екологију се улажу мрвице

Први са изборне листе "Др Војислав Шешељ – Српска радикална странка" за предстојеће покрајинске изборе Ђурађ Јакшић оценио је да су због небриге, немара и врло скромног улагања у заштиту животне средине, резултати у овој области катастрофални, а Војводина је данас црна еколошка тачка у Србији што из корена мора да се мења.

Како је истакао на конференцији за новинаре, за екологију се издвајају мизерна средства, "мрвице из покрајинског буџета", због чега је та област једна од кључних тачака програма СРС.

НАДА: За најбољу могућу сарадњу са ЕУ

Коалиција НАДА саопштила је да је за најбољу могућу сарадњу са Европском унијом јер је важан партнер за Србију, али се не залаже за чланство у ЕУ, ако је за то услов признање независности Косова.

"У том смислу, ми ћемо продубити трговинске, економске, културне, академске и све друге везе са ЕУ. Питање чланства Србије се, међутим данас не може поставити како због услова који је постављен Србији да призна сецесију Косова, што је за нас неприхватљиво, тако и због чињенице да се сама ЕУ неће ширити у догледно време", изјавио је председник Нове ДСС Милош Јовановић.

Марковић: Треба да се забрани увоз замрзнутог меса у ову богату Србију

Кандидат за народног посланика и лидер Јединствене Србије Драган Марковић Палма, која се налази на изборој листи са Социјалистичком партијом Србијом и Зеленима Србије, рекао је да у наредном периоду треба да гледамо како да помогнемо господину пољопривредном произвођачу и господину паору.

"Треба да се забрани увоз мрзлог меса у ову богату Србију. Каже неко "јефтиније је у Европи". Није тачно. Европска унија има квоте за производњу меса и жита и када немају где са месом шаљу га у земље ван Европске уније, у Србију. Тај увоз не сме бити конкуренција српском пољопривреднику и зато треба забранити увоз мрзлог меса у нашу земљу", рекао је председник Јединствене Србије Драган Марковић Палма.

Шешељ: Тражимо укидање извршитеља

Заменик председника Српске радикалне странке Александар Шешељ саопштио је да је та странка покренула иницијативу за укидање јавних извршитеља.

"Српска радикална странка Народној скупштини предала је више од 100.000 потписа за нови Закон о извршењу и обезбеђењу којим се укидају јавни извршитељи", навео је Шешељ.

Он је додао да том иницијативом радикали желе да заштите судску власт, јер сматрају да извршитељи, као приватници, узурпирају судску надлежност, саопштио је СРС.

Брнабићева: Опо­зи­ци­ја је у две ко­ло­не са­мо да би оп­се­да­ла ме­диј­ски про­стор

Пре­ми­јер­ка Ана Бр­на­бић оце­ни­ла је, по­во­дом из­ја­ве пот­пред­сед­ни­це Стран­ке сло­бо­де и прав­де Ма­ри­ни­ке Те­пић да "искре­но по­шту­је За­вет­ни­ке", да је је­ди­ни раз­лог за­што опо­зи­ци­ја иде у две ко­ло­не на из­бо­ри­ма, "оп­са­да ме­диј­ског про­сто­ра".

Јеремић: Србија да задржи војну неутралност и да не ступа у војне савезе

Председник Народне странке и први на листи "Сигуран избор. Озбиљни људи" Вук Јеремић рекао је данас да се та странка залаже за то да Србија задржи војну неутралност и да не ступа у војне савезе као што је НАТО.

Он је додао да би Србија требало да буде и политички неутрална земља, што подразумева, како је рекао, да не уводи санкције било којој држави на свету, укључујући Русију, саопштила је Народна странка.

"Осим оних санкција које је усвојио Савет безбедности УН", напоменуо је Јеремић.

Он је рекао да је глас за Народну странку "сигуран избор за војну и политичку неутралност Србије".

Алексић: Након избора усвојићемо закон о испитивању порекла имовинЕ


Лидер Народног покрета Србије Мирослав Алексић рекао је данас у оквиру предизборне кампање да ће листа "Србија против насиља" након парламентарних избора 17. децембра прво усвојити нови закон о испитивању порекла и одузимања нелегално стечене имовине.

"Формираћемо Специјално тужилаштво за борбу против корупције, увешћемо тужилачку полицију и спровести ветинг у правосуђу", рекао је Алексић у Ћуприји.

Како је објаснио Алексић, ветинг, који се односи на процену имовине у власништву судија и тужилаца, подразумеваће, како он каже, да сви руководиоци у правосуђу који имају везе са криминалом, одговарају.

Видовић: Београд има једну од најмодернијих железничких станица због политике СНС-а

Кандидаткиња са листе "Александар Вучић - Београд не сме да стане" Весна Видовић рекла је данас да захваљујући политици напретка и развоја Александра Вучића и СНС-а Београд има једно од најлепших шеталишта поред Саве и једну од најмодернијих железничких станица у овом делу Европе.

"Као неко ко је одрастао у овом делу града, још као дете, слушала сам о изградњи Београда на води и завршетку железничке станице на Прокопу. Возила сам бицикл кроз уџерице и маштала о томе како ће наш град изгледати", рекла је Видовић је у оквиру предизборне кампање и подсетила како су Прокоп и место где се Београд на води налази некада изгледали, а како изгледају данас.

Видовић је позвала грађане да 17. децембра гласају за листу "Александар Вучић-Београд не сме да стане како се не би догодило да се поново чека скоро 50 година на завршетак неког пројекта.

ПИК прогласио листе СВМ-а, коалиције НАДА и коалиције Србија против насиља

Покрајинска изборна комисија прогласила је данас три изборне листе за предстојеће покрајинске изборе који ће се одржати 17. децембра у Војводини.

Проглашене су листа коалиције НАДА, коју чине Нови ДСС и ПОКС, листа коју је подне Савез војвођанских Мађара, као и листа "Србија против насиља" коју је поднела коалиција "Србија против насиља".

Комисија је донела и Решење о именовању члана и заменика члана Покрајинске изборне комисије у проширеном саставу на предлоге које су одвојено поднеле изборне листе Савеза војвођанских Мађара и листа Руска странка - Срби и Руси браћа заувек!

У наставку рада, чланови Комисије донели су Решење о престанку функције заменику председника изборне Комисије града Сремска Митровица у сталном саставу, као и Решење о именовању заменика председника изборне Комисије града Сремска Митровица у сталном саставу.

Комисија је донела Решење престанку функције члана изборне Комисије општине Ковин у сталном саставу и Решење о именовању члана изборне Комисије општине Ковин у сталном саставу.

Комисија је донела Одлуку о поверавању послова бирачким одборима на бирачким местима који ће спроводити изборе за народне посланике Народне скупштине, расписане за 17. децембар 2023. године.

Комисија је донела Упутство локалним изборним комисијама које ће спроводити изборе за посланике у Скупштину Аутономне покрајине Војводине, расписане за 17. децембар 2023. године и Упутство о примопредаји изборног материјала пре и после гласања.

image