Србија и Балкан

Коначно: Скупштина Црне Горе изабрала седмог судију Уставног суда

Након три године Уставни суд Црне Горе је комплетиран
Коначно: Скупштина Црне Горе изабрала седмог судију Уставног суда© https://www.skupstina.me/

Скупштина Црне Горе је на данашњој седници одржаној на Цетињу, изабрала  руководиоца улцињског тужилаштва Фарука Ресулбеговића за седмог судију Уставног суда, чиме је након више од три године та институција комплетирана.

Од 81 посланика, за избор Ресулбеговића је гласало 56 из владајуће већине, док је 21 посланик опозиције био уздржан.

Ресулбеговић је након избора положио заклетву.

"Заклињем се да ћу функцију судије Уставног суда вршити часно, савесно, праведно и непристрасно, по Уставу и закону", рекао је Ресулбеговић.

Подршку Ресулбеговићу за други круг раније су биле најавиле све партије владајуће већине, као и опозициони Грађански покрет (ГП) УРА и Социјалдемократе (СД), док је лидер и посланик Бошњачке странке (БС) Ервин Ибрахимовић рекао да његова партија неће гласати за избор Ресулбеговића.

Ибрахимовић је упитао због чега се жури да се изабере седми судија Уставног суда и истакао да Бошњака нема у Судском и Тужилачком савету, Државној ревизорској институцији, као ни у Централној банци Црне Горе.

"Овде се не ради о томе је ли Ресулбеговић Албанац, ради се о другој ствари - желите да правите Црну Гору без трећег по бројности народа. Неће моћи", рекао је Ибрахимовић, пренеле су подгоричке "Вијести".

Председник Црне Горе Јаков Милатовић је изјавио да ће се избором седмог судије Уставног суда, створити неопходне претпоставке за функционисање ове институције у пуном капацитету и да ће то дати подстрек законодавној власти за избор врховног државног тужиоца као и чланове Судског савета.

Шеф посланичког клуба Нове српске демократије (НСД) Славен Радуновић, најавио је подршку те партије Ресулбеговићу.

"Ово је велики помак, не само зато што излазимо из пат позиције у Уставном суду, већ и зато што припадник албанске националности први пут у историји Црне Горе постаје судија Уставног суда", нагласио је Радуновић.

Уставни суд Црне Горе, иначе, броји седам судија, који се бирају на 12 година, а до сада их је било шест.

image