Србија и Балкан

Курти против српских пасоша: За Србе да остану визе!

Косовске власти у писму наводе да косовски Срби, наводно "ове године, од када је Kосово добило право на безвизни режим, добијају косовске пасоше у све већем броју"
Курти против српских пасоша: За Србе да остану визе!© Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

У писму које је упутила званичницима Европске уније, влада тзв. Косова оштро се успротивила предлогу  Европске комисије да се Србима са КиМ који имају пасоше које издаје Координациони центар МУП-а Србије омогући да без виза путују у шенген зону. 

Косовске власти у писму које преноси портал Телеграфи наводе да косовски Срби, наводно "ове године, од када је Kосово добило право на безвизни режим, добијају косовске пасоше у све већем броју".

"Издавање пасоша од стране Kоординационог директората Србије је неприхватљиво, јача паралелне институције, крши сопствене обавезе Србије према ЕУ и противно је препорукама које су наведене у годишњем извештају за Србију", стоји у овом писму а преноси  Телеграфи.

Косовске власти тврде и да  пасоши које је издала "нелегална институција" представљају "ризик од нетачних података и нарушавања безбедности за које се Kосово не може сматрати одговорним".

"Ови документи нису били подвргнути безбедносним проверама које имају косовски пасоши, нити су били део испуњавања безбедносних критеријума за дијалог о либерализацији визног режима које је дефинисала Европска комисија. Иако Kосово не признаје пасоше које издаје Дирекција за координацију, ми смо посвећени издавању пасоша по поједностављеној процедури како бисмо осигурали да ниједан косовски Србин који тражи пасош не остане без путне исправе. Уколико буде забринутости у вези са процедуром опремања косовским пасошима свих преосталих Срба, позивамо ЕУ да прати овај процес", каже се у писму тзв. Владе Kосова.

Иначе, Европска комисија је 16. новембра предложила да се у процес либерализације визног режима укључе и носиоци пасоша Републике Србије који живе на Kосову. Косовске власти одмах су се успротивиле овом предлогу а против су и НВО из Приштине.

image