Србија и Балкан

Рок све ближи: Полиција тзв. Косова протерује КМ таблице са путева

По речима заменика директора полиције тзв. Косова за регион Север Ветон Ељшани, аутомобили који и даље буду поседовали КМ таблице сматраће се нерегистрованим
Рок све ближи: Полиција тзв. Косова протерује КМ таблице са путева© РТ Балкан

"Полиција не може да гарантује да после истека рока за пререгистрацију (1. децембар) неће бити паљења аутомобила, али можемо да гарантујемо да после прве недеље децембра на путевима на северу Косова неће бити возила са КМ, ПР, ПЗ, ГЛ, УР, ПЕ и ЂА ознакама", изјавио је за КиМ радио заменик директора полиције тзв. Косова, за регион Север Ветон Ељшани.

Официр полиције тзв. Косова је потврдио и да је од почетка процеса преласка са КМ на РКС таблице преведено више од 2.800 аутомобила.

И прошле и претпрошле године, ситуација око КМ таблица, акције полиције тзв. Косова око пререгистрације, забране власницима возила са КМ таблицама да се крећу путевима севера КиМ, најаве изрицања казни и одузимања возила, биле су повод за подизање барикада на путевима око Северне Митровице, Зубиног Потока, Звечана и Лепосавића.

По речима Ељшанија, "након 30. новембра неће доћи до блокаде севера", а аутомобили који и даље "буду поседовали КМ таблице сматраће се нерегистрованим".

"Значи, видимо кола која имају КМ таблице и на пример имаш 10 кола за редом, зауставиш првог, узмеш му таблице јер та кола не треба да буду на улици и пустиш га да та кола одвезе кући. За мене је важно да та кола не буду на улици, ако их затекнемо други пут – одузећемо ауто", рекао је Ељшани за КиМ радио и додао да ће после истека рока за пререгистрацију на РКС таблице, возачи аутомобила са КМ ознакама добијати казну као да су њихова возила нерегистрована.

"За нас све те таблице нису више важеће, за мене то значи да она немају регистрацију. Кад немају регистрацију кола треба да буду ван саобраћаја. Кад зауставимо човека ми му одузмемо таблице и пишемо му казну од 150 евра и он иде кући", додао је још Ељшани.

Иначе, возила са КМ таблицама и даље има на путевима на северу Косова, нешто мање на магистралним правцима, а више на улицама Северне Митровице, Звечана, Лепосавића, Зубиног Потока. Од почетка ове године, полиција на административним прелазима Јариње и Брњак власницима возила са КМ таблицама дозвољава да са Косова и Метохије пређу у централну Србију, али није могуће са КМ таблицама из централне Србије прећи на КиМ.

Није познато колико је у овом тренутку у четири општине на северу КиМ возила са КМ таблицама. Не тако давно помињана је цифра од око 9.000 оваквих возила, али није познато колико је ових возила у међувремену са КиМ прешло у централну Србију.

"Јасно је да су многи људи просто приморани да своја возила пререгиструју како би избегли казне, непријатности на путу, одузимање таблица, можда и возила, како би, просто, могли да функционишу јер су им возила потребна. Такође, треба имати у виду и да неки људи једноставно неће хтети, због сопственог достојанства да пререгиструју возила на РКС таблице, пре ће их продати у старо гвожђе него што ће их пререгистровати и сести у аутомобил на коме су РКС таблице", каже јутрос један од Срба из Северне Митровице. 

image