Србија и Балкан

Где почиње Босна, ту престаје логика: Крију муџахедине, привиђају им се Руси

Оптужбе о "камповима у којима тренирају руске паравојне формације" у Српској служе да прикрију истину о радикалним исламистима који из БиХ иду да ратују у Украјини, каже за РТ Балкан Предараг Ћеранић
Где почиње Босна, ту престаје логика: Крију муџахедине, привиђају им се РусиGetty © Carlos Villalon

Изјава министра одбране БиХ Зукана Хелеза о наводним "паравојним камповима у којима српски и руски екстремисти пролазе обуку" нису утемељене на чињеницама и треба га позвати на одговорност, указује за РТ Балкан декан Факултета безбедности у Бањалуци проф. Предраг Ћеранић.

"Један од проблема у Босни и Херцеговини је то што људи који су политички лидери, када добију неку важну државну функцију, а Зукан Хелез као министар одбране свакако је на важној функцији, не схватају да свака њихова реч због функције има тежину", наводи Ћеранић, додајући:

"Државни функционери не смеју да говоре шта им пада на памет у циљу придобијања бирачког тела, већ да њихове изјаве буду у циљу заштите и безбедности свих грађана БиХ, јер све и представљају."

Тврдње Зукана Хелеза засноване су, каже наш саговорник, на основу текста на сајту иностране новинске агенције, а министар уопште није проверавао те информације, па га не треба схватати озбиљно.

"Он своје изјаве треба да темељи на информацијама које добија од званичних институција БиХ, као што су Министарство безбедности, Обавештајна агенција, СИПА и друге. Са тим институцијама треба да договара и мере које ће осигурати безбедност свих грађана БиХ", наводи Ћеранић, истичући да Хелез овако само делује неозбиљно и неодговорно.

"Уколико се не призове памети државни органи БиХ могли би да га позову на одговорност због узнемиравања јавности и ширења дезинформација. Тужилаштво треба да одреди да ли је одговорност политичка или кривична", наглашава декан Факултета безбедности.

Начелник општине Рогатица Милорад Јагодић истакао је да су нетачне тврдње министра одбране у Савету министара Зукана Хелеза да на подручју ове општине постоје војни кампови за обуку и да поседује фотографије о томе, као и да је невероватно да на тако озбиљној позицији може бити човек који шири такве дезинформације.

И начелник општине Фоча Милан Вукадиновић , која је према Хелезовим тврдњама такође место где се окупљају и обучавају "српски и руски милитанти", одбацио је као неосноване и неистините наводе министра Хелеза.

Тужилаштво БиХ формирало је предмет поводом изјава министра Хелеза, потврђено је за РТРС из Тужилаштва.

Већи Алија од Алије

Како објашњава Ћеранић, Зукан Хелез није једини који се тако понаша, али је, за разлику од осталих политичких чинилаца на позицији која му не дозвољава луксуз политиканства.

"Он је министар одбране, а понаша се као да је лидер једне од политичких партија нове коалиције која је наследила СДА у политичком животу", указује Ћеранић.

Како каже, неодговорна и непрофесионална изјава министра одбране у Савету министара Зукана Хелеза који је говорио о наводним "војним камповима за обуку паравојних формација на територији Републике Српске", долази након што су српски парламентарци упозорили међународну заједницу о радикалним исламистима који ординирају у Босни и Херцеговини.

"У БиХ постоји много безбедносних претњи и ризика. Од њих се окреће глава, а сви реални проблеми се 'гурају под тепих'. Један од најизраженијих проблема су енклаве у којима не функционишу закони Босне и Херцеговине, а у њима живе људи који практикују радикалну интерпретацију ислама", објашњава Ћеранић.

Те енклаве су "занимљиве", јер младићи који су раније одлазили на сиријско ратиште, а сада иду на украјинско, ту долазе по инструкције. Одатле се упућују да ратују на страни најпознатијих терористичких организација као што су Ал Каида и Исламска држава. 

"Са тим енклавама проблеме је имала и још увек има и исламска заједница БиХ", каже Ћеранић, додајући:

"Лидере тих енклава односно параџемата не треба потцењивати. Нису то брадати момци који гаје пчеле и живе у дивљини. Више њих је одбранило докторате на престижним универзитетима на Блиском истоку, имају широка знања, а технолошки су доста ближи младима од верских лидера. Зато их лако их заведу и изманипулишу."

Најстроже осуђени вехабија за врбовање младића и ширење опасне идеологије у БиХ добио је затворску казну у трајању од седам година, за исто кривично дело у Аустрији други вехабија осуђен је на 20 година робије.

"Како је тај проблем опет актуелизиван, морамо разумети и потребу неких политичких актера да се пажња са тога преусмери на Србе и Русе. То је отрцана фраза, али очито пије воду код оних који желе да манипулишу и додатно исполитизују и проблематизују безбедносну ситуацију у БиХ", истиче Ћеранић.

Дакле, док прикривају постојање радикалних исламиста који регрутују њихову децу за тероризам, сарајевским политичарима се привиђају Руси, а уз њих, ко други, него Срби. Или, како је једном рекао наш нобеловац Иво Андрић: "Тамо где престаје логика, почиње Босна".

image