Србија и Балкан

Британски војници у саставу Кфора на КИМ патролирају 18 сати дневно

Британски поручник из састава Кфора Џош Гади је рекао да војници тренутно врше рутинску контролу која, између осталог, има за циљ сакупљање обавештајних података
Британски војници у саставу Кфора на КИМ патролирају 18 сати дневно© M.M./ATAImages

Британски војници у саставу Кфора на Косову и Метохији, распоређени су у сменама 18 сати дневно, како би спречили да оружје или оружане групе не уђу у покрајину, пренео је Ројтерс.

"Тренутно вршимо рутинску патролу, која такође има за циљ схватање образаца живота (становништва), сакупљање обавештајних података о било каквим илегалним и сумњивим активностима, а онда се подаци шаљу Кфору и даље", рекао је за Ројтерс британски поручник из састава Кфора Џош Гади, чији се тим налази у близини административне линије.

После догађаја у Бањској 24. септембра, НАТО је послао додатних 1.000 војника у регион, што је, како је недавно рекао генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг, "највеће појачање у последњој деценији" које је НАТО послао на Косово и Метохију, па је сада присутно 4.500 мировњака из 27 земаља.

Министарство одбране Велике Британије послало је у октобру додатних 200 војника у сврху појачања британског контингента који се састоји 400 војника.

image