Србија и Балкан

Уставни суд Северне Македоније: Не постоји препрека да се бугарска мањина укључи у Устав

Уставне промене су неопходне како би Северна Македонија, сходно споразуму са Бугарском, начинила наредни корак у процесу евроинтеграција
Уставни суд Северне Македоније: Не постоји препрека да се бугарска мањина укључи у УставGetty © Chris McGrath

Председница Уставног суда Северне Македоније Добрила Кацарска, изјавила је да не постоји законска препрека да се бугарска мањина укључи у Устав Северне Македоније.

Кацарска је, у интервјуу за бугарску телевизију Нова, нагласила да је Северна Македонија мултиетничка земља и да сви грађани имају једнака права без обзира на етничку припадност.

Она је подсетила на случај удружења "Радко", које се залаже за очување бугарског идентитета у Северној Македонији и које се, упркос почетним негативним пресудама, успешно регистровало након жалбе Европском суду за људска права.

Изјава Кацарске је у супротности са ставовима највеће македонске опозиционе странке ВМРО-ДПМНЕ, која се противи укључивању Бугара у Устав, наводи софијска телевизија.

За усвајање уставних промена неопходна је двотрећинска већина, а убеђивање опозиције не иде глатко, с обзиром да највећа опозициона партија ВМРО-ДПМНЕ сматра да су уставне промене штетне по националне интересе.

Уставне промене неопходне су како би Северна Македонија, сходно споразуму са Бугарском, начинила наредни корак у процесу евроинтеграција. Кључна тачка мењања македонског устава је укључивање Бугара као конститутивног народа.

Бугарска је, већ годинама, једина препрека почетку преговора Северне Македоније са Европском унијом, иако су две државе 2017. године потписале Уговор о пријатељству, добросуседским односима и сарадњи.

Софија сматра да је пре почетка преговора потребно "решити питања која се односе на македонски национални идентитет". 

Тако Бугарска тврди да је "македонски језик настао 1944. године", те да може да се рачуна једино као "писана регионална форма бугарског језика".

image