Србија и Балкан

Курти: Косовске безбедносне снаге су наследница ОВК

Приштина у иностранство послала 3.459 војника и официра
Курти: Косовске безбедносне снаге су наследница ОВК© Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је на обележавању Дана косовских снага безбедности (КБС) у касарни "Адем Јашари" у Приштини да је та формација наследница терористичке Ослободилачке војске Косова (ОВК).

Курти је рекао да је влада у Приштини за мање од три године удвостручила буџет за одбрану, утростручила улагања у наоружање и учетворостручила обуку и школовање официра и војника у иностранству, преноси "Коха".

"За мање од 32 месеца у иностранство смо послали 3.459 војника и официра. У исто време, јасно нам је да је КБС наследник Ослободилачке војске Косова", казао је Курти.

Он је поручио да грађани треба да иду у будућност са "позитивним погледом на државу".

"То је дан радости када истовремено обележавамо сећање на оне који су се жртвовали, али у исто време идемо ка будућности са оптимизмом јер знамо колико смо безбедни са својом војском", закључио је Курти.

Председница привремених приштинских институција Вјоса Османи поручила је да је 27. новембар дан поноса за све грађане, јер се, како је навела, сећају "жртве народа како би дошао дан када Косово има своју војску".

Она је додала да ће бити уложени напори да се створе што бољи услови за војнике, како би они били мотивисани да служе у КБС.

image