Србија и Балкан

Дачић: Будућност ОЕБС-а је питање шире европске безбедности

Очекујемо да међународна заједница, укључујући и Мисију ОЕБС-а, инсистира на спровођењу свог мандата на Косову и Метохији, каже шеф српске дипломатије
Дачић: Будућност ОЕБС-а је питање шире европске безбедности© FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Питање о будућности ОЕБС-а у суштини је питање о стању шире европске безбедности и неподељена је оцена да у организацији влада клима неповерења између кључних држава које су у највећој мери одговорне за безбедност у региону ОЕБС-а, каже у разговору за "Политику" шеф српске дипломатије Ивица Дачић уочи Министарског самита ОЕБС-а у Скопљу који се одржава у четвртак и петак. 

Он подсећа да је та организација настала на идеји побољшања живота обичних људи на простору тадашњег КЕБС-а, не само у мирним временима, већ и у временима оптерећеним ратовима и конфликтима.

"Имајући у виду наш балансиран став и ненарушене билатералне односе са најважнијим светским силама, у том смислу смо на неки начин поново у јединственој, за оно време, позицији СФРЈ у време хладног рата, а подсећам да је тадашња Југославија одиграла одсудно важну улогу за успех КЕБС-а у кључним фазама преговора о Хелсиншком завршном акту", истиче Дачић.

Подсећа да је Србија 2015. била председавајућа земља и да је то пружило велики допринос смиривању тензија између Русије и Украјине. 

Дачић наводи да Србија поздравља сарадњу с Мисијом ОЕБС-а на КиМ, као "највидљивијим статусно неутралним присуством у покрајини, с мандатом заснованим на Резолуцији СБ УН12 44".

"Значај ове мисије је велики, посебно имајући у виду тежак положај српске заједнице на простору КиМ, која се суочава с тешким облицима институционалне и верске дискриминације, угроженом безбедношћу, као и неизвесношћу своје економске одрживости", каже шеф дипломатије и додаје да је Србима на КиМ, од стране привремених институција у Приштини, одузето и право на слободно гласање и учешће на предстојећим изборима.

Тиме су, каже Дачић, Србима на КиМ још једном ускраћена основна права.

"Очекујемо да међународна заједница, укључујући и Мисију ОЕБС-а, инсистира на спровођењу свог мандата на Косову и Метохији и да створе простор у којем ће се Србима и другим дискриминисаним заједницама и појединцима на КиМ омогућити уживање свих међународно гарантованих људских права", поручује шеф српске дипломатије. 

image