Србија и Балкан

Срби који су напустили привремене приштинске институције потписују уговоре

Сви ће имати регулисане све обавезе из радно-правних односа, пензионо, здравствно осигурање
Срби који су напустили привремене приштинске институције потписују уговоре© Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

У четири општине на северу Косова и Метохије данас је почело потписивање уговора између државе Србије преко Канцеларије за Косово и Метохију и Срба који су напустили приштинске институције.

"На овај начин испуњава се обећање које је дао председник Србије Александар Вучић нашем народу на Косову и Метохији, који је изашао из институција, да ће држава бринути о сваком од њих и да нико неће остати без подршке државе", наводи се у саопштењу Канцеларије за Косово и Метохију.

Канцеларија за Косово и Метохију наводи у саопштењу да ће захваљујући овим уговорима, Срби који су напустили привремене приштинске институције, имати регулисане све обавезе из радно-правних односа, пензионо, здравствено осигурање.

"Исплата ових накнада почеће редовно и грађани ће новац имати на својим рачунима већ у децембру. Дакле, све бенефиције које су добијали у приштинском систему сада ће долазити од њихове државе Србије", истиче се у саопштењу.

У саопштењу Канцеларије за Косово и Метохију, закључује се да је на овај начин Србија послала јасну поруку да ће наш народ који представља бедем останка и опстанка на Косову и Метохији бити заштићен, збринут и да има подршку своје државе иза себе.

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић рекао је да је напуштање приштинских институција одговор Срба са Косова на системско прогањање нашег народа и гажење свих споразума од стране Аљбина Куртија, као и да, на овај начин, Срби желе да одбране колективна права која се газе на свим пољима.

"Реч је о мирном и демократском одговору српског народа који на овај начин жели да одбрани Бриселски споразум и Заједницу српских општина", рекао је Петковић.

image