Спајић: Попис може да почне, испуњени сви услови опозиције

Црногорски премијер је објавио да су сви услови из Споразума са опозицијом испуњени, а Јаков Милатовић је у складу са уставним надлежностима данас прогласио Закон о изменама и допунама Закона о попису становништва домаћинстава и станова, који је јуче усвојила Скупштина Црне Горе

Сви услови из Споразума потписаног са представницима опозиционих партија и Већима мање бројних народа су испуњени, тако да процес може да почне 30. новембра и да сви у њему учествују, саопштио је црногорски премијер Милојко Спајић, након разговора са опозицијом.

Он је у саопштењу за јавност побројао што је све наведено Споразумом:

Спајић је апеловао на "све ригидне појединце, да не врше притисак на опозицију, јер је ово шанса да покажемо да смо сви као друштво јединствени и фокусирани на европски пут Црне Горе, а да смо друштвену поларизацију оставили далеко иза нас. Најбољи показатељ да смо сви победници у овом процесу, је једногласно усвајање Закона о попису".

Он је истакао да је Влада показала и да је овакав модел "инклузивне и конструктивне сарадње" са опозиционим партијама и осталим друштвеним актерима могућ, што је врло важно за будућност и решавање много већих изазова који нас очекују".

"Захваљујемо свим друштвеним чиниоцима који су омогућили да се сви услови испуне", закључио је Спајић.

Црногорски председник Јаков Милатовић саопштио је да је, у складу са уставним надлежностима, данас прогласио Закон о изменама и допунама Закона о попису становништва домаћинстава и станова, који је јуче усвојила Скупштина Црне Горе.

"Тиме су заокружени нормативни предуслови за почетак пописа, који су плод широког политичког и друштвеног дијалога", објавио је Милатовић на друштвеној мрежи Икс.

Он је институцијама које су надлежне за спровођење пописа пожелио успешан рад.

"А грађанке и грађане позивам да се слободно изјасне о свим питањима која су обухваћена пописом", написао је Милатовић."

Скупштина Црне Горе подржала је данас формирање Одбора за праћење примене Споразума о условима за одржавање пописа становништва, домаћинстава и станова, чији ће копредседници бити посланици Покрета Европа сад и Демократске партије социјалиста, Дарко Драговић и Никола Ракочевић.