Србија и Балкан

Црна Гора: Опозиција тражи одлагање пописа за неколико дана

Опозиција наводи да нису испуњени њихови услови који се односе на пописиваче и документацију за софтвер
Црна Гора: Опозиција тражи одлагање пописа за неколико дана© РТ Балкан

Мада је црногорски премијер Милојко Спајић рекао да су сви услови из Споразума са опозицијом испуњени и да попис може да почне, црногорске опозиционе странке тврде супротно и траже одлагање пописа становништва за неколико дана, сазнају подгоричке "Вијести".

Према њиховим речима, нису испуњени услови који се односе на довољан број пописивача и техничку документацију за софтвер.

Из Управе за статистику Монстат наводе да су се за то стекли услови изменама Закона о попису и додају да се недостатак пописивача може надоместити тиме што је предвиђено да је попис могуће продужити за 15 дана.

"Ако се број пописивача смањи на 2.000, потребно нам је дупло више времена за спровођење пописа. Значи, и ако останемо са 2.000 пописивача, ми посао завршавамо са продужењем од 15 дана које је већ најављено", рекла Снежана Ремиковић из Управе за статистику.

Премијер Црне Горе Милојко Спајић је раније саопштио да попис становништва може да почне јер су испуњени сви услови из споразума који је потписан са опозиционим странкама.

"Услови спровођења и контролни механизми су на много вишем нивоу него 2003. или 2011. године. Овим путем апелујемо и на све ригидне појединце, да не врше притисак на опозицију, јер је ово шанса да покажемо да смо сви као друштво јединствени и фокусирани на европски пут Црне Горе, а да смо друштвену поларизацију оставили далеко иза нас. Најбољи показатељ да смо сви победници у овом процесу је једногласно усвајање Закона о попису", поручио је Спајић.

Скупштина Црне Горе изгласала је измене и допуне Закона о попису, према којем ће попис становништва почети 30. новембра и трајаће до 15. децембра, са могућношћу да буде продужен још 15 дана.

image