Србија и Балкан

Ту је изгинуо батаљон цео: 82 године од чувене битке на Kадињачи

На врху Kадињаче je служен парастос изгинулим борцима а државној свечаности присуствовали су представници Владе Србије, Војске Србије, поштоваоци традиција НОП-а и потомци страдалих бораца
Ту је изгинуо батаљон цео: 82 године од чувене битке на Kадињачи© РТ Балкан

На брду Kадињача, на 14. километру од Ужица, данас је обележено 82 године од чувене битке из Другог светског рата у којој су, бранећи слободну партизанску територију, у окршају са Немцима изгинули борци Радничког батаљона из Ужица, Посавског одреда и Орашке чете.

На врху Kадињаче, код споменика, служен je парастос изгинулим борцима а државној свечаности присуствовали су представници Владе Србије, Војске Србије, поштоваоци традиција НОР-а и НОП-а из ужичког краја али и из република бивше Југославије, потомци страдалих бораца.

На данашњи дан 1941. године, из центра Ужица су, после постројавања код Малог парка, ка Kадињачи кренуле Пекарска, Kројачко-обућарска, Ткачка и Жељезничка чета Радничког батаљона, борци Посавског одреда и Орашке чете. Борцима се пред полазак у одсудну битку обратио Душан Јерковић, командант одреда, који је пренео наређење Врховног штаба да се крене ка Kадињачи и да се тамо, колико је могуће, задрже немачке снаге док се Врховни штаб, рањеници и остале партизанске снаге не извуку према Златибору.

"Одступања нема, борићемо се до последњег", рекао је тада командант Јерковић.

Публициста Јован Радовановић, аутор књиге "Раднички батаљон и борба на Kадињачи" написао је да је одред из Ужица задржао Немце на Kадињачи око два сата и да је пред надмоћном немачком силом било мање од 300 бораца.

"Под парчетом смо неба, на комаду земље, који је тих крвавих година био једини слободан, на европском тлу. Подсећа нас ово место да је чување српског народа где год да живи, апсолутни приоритет. Кадињача је трајни симбол нашег националног карактера, подсетник да је наш народ увек на правој страни историје", рекла је данас на Кадињачи обраћајући се у име Владе Србије Сања Лакић, помоћница министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. 

image