Додик: Уставни суд РС утврдио да радим по закону

Председник Републике Српске је оценио да Уставни суд има пун капацитет да одлучује о поштовању Устава, док на нивоу БиХ имате једног човека који намеће законе

Председник Републике Српске Милорад Додик је оценио да је најважније да је Уставни суд Републике Српске утврдио да он ради по Уставу и законима и истакао да ће једног дана проћи и тиранија са нивоа БиХ.

Додик је рекао да је Уставни суд Српске, штитећи Устав, утврдио да, када је реч о доношењу указа, није повређен поступак доношења закона.

Он је истакао да су из правосуђа БиХ, након што су покушали да измисле разне ствари како би му пресудили и у томе нису успели, нашли начин да покушају да покажу да је повредио Кристијана Шмита јер "не поштује његове глупости".

Додик је поновио да се са Шмитом није састајао, да то не намерава да уради, нити да са њим о било чему договара или дискутује и нагласио да Шмит остаје приватно лице којем моћ дају САД и које игнорише цели уставни поредак.

Председник РС је подсетио да су он и чланови његове породице под санкцијама јер није хтео да ради оно што није у складу са Уставом, пренела је РТРС.

Он је навео да је Уставни суд институција Републике Српске која има пуни уставни капацитет да одлучује о поштовању Устава, док на нивоу БиХ имате све супротно.

"С друге стране, на нивоу БиХ имате све супротно Уставу, имате приватног човека који намеће законе, тужилаштво које то прихвата како би се заштитили његов лик и дело, тако што нико не сме бити против њега. Поставља се питање какав је то тужилац и правник који тако нешто може да прихвати", рекао је Додик.

Председник Српске је нагласио да је у позадини потреба да се му се освете и да му направе проблеме, преноси АТВ.

"Ангажоваћемо још важних интернационалних правника и професора који се згражавају на овакве ситуације, односно да приватно лице то може да уради. Не можете одлуком мењати законе, већ законом предвиђеном процедуром и то ради парламент, а не појединац", навео је Додик.

Уставни суд Републике Српске утврдио је да Народна скупштина Републике Српске усвајањем и достављањем закона на проглашавање и њихово објављивање у "Службеном гласнику", а председник Републике доношењем указа, нису повредили Уставом Републике Српске утврђени поступак доношења закона.

Због тога је Уставни суд оценио да су оспорени закони, у погледу поступка њиховог доношења, у сагласности са Уставом Републике Српске.