Србија и Балкан

Истраживање: Расте популарност десничарских странака у ЕУ

Тренутно десничари у посланичком клубу "Идентитет и демократија" у Европском парламенту имају 60 мандата
Истраживање: Расте популарност десничарских странака у ЕУGetty © Sean Gallup / Staff

Уколико би се избори за ЕУ одржали данас, политичке странке деснице, које су се ујединиле под окриљем групе "Идентитет и демократија" (ИД) у Европском парламенту, освојиле би 87 од 705 места, наводи се у најновијем истраживању "Јуроп електс" у које је "Еурактив" имао увид.

Тренутно десничари у ИД групи у Европском парламенту имају 60 места.

ИД се састоји од партија као што је Национално окупљање Марин Ле Пен, Алтернативе за Немачку (АфД), и Лига Матеа Салвинија, а најновији подаци заснивају се на предвиђању направљеном након победе ПВВ Герта Вилдерса на изборима у Холандији.

Треба имати у виду и аустријску екстремну десницу познату као ФПО, која је већ традиционално спада међу најјаче партије у тој земљи.

Према истраживању, очекује се да ће значајан изборни успех ИД-а довести до спајања са клубом Европских конзервативаца и реформиста (ЕЦР), што би их учинило четвртом снагом у европском парламенту.

"Укупно би око 23 одсто места припало двема групама радикалне деснице у Европском парламенту, према тренутној пројекцији. Ово не укључује странке радикалне деснице које нису повезане са две групе, нпр. мађарски Фидес, који седи са идеолошки разноликим независним посланицима у Европском парламенту", коментарише "Јуроп електс".

Како се наводи политичке снаге крајње деснице у Европи постепено су мењале своју реторику и уместо да се залажу за излазак из ЕУ, сада у својим јавним говорима дају приоритет потреби реформе ЕУ, што би могло да им помогне да мобилишу бираче уочи избора.

Додаје се да Европска народна партија (ЕПП) десног центра остаје главна политичка сила у ЕУ, која ће освојити 175 места, само три мање него што тренутно имају. Социјалисти и демократе "СД" би, према пројекцијама, остао на 141 мандату.

На основу пројектованих бројева, проевропска велика коалиција ЕПП, С&Д и либерала изгледа као вероватан сценарио, пише "Еурактив".

image