РСЕ: Зашто тзв. Косово није у ОЕБС-у?

За чланство у тој организацији потребан је консензус свих чланица, чему се оштро противе Србија, Русија, али и друге земље које нису признале самопроглашену независност јужне српске покрајине

Да би нека земља постала чланица Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС), потребна је сагласност свих држава учесница, пише амерички Радио Слободна Европа.

Највећа регионална безбедносна организација на свету тренутно има 57 земаља чланица, на три континента - у Европи, Северној Америци и Азији.

Међу њима су и све земље Западног Балкана: Албанија, Црна Гора, Србија, Босна и Херцеговина, Северна Македонија, али не и "Косово", које је једнострано прогласило независност од Србије 2008. године.

Београд се противи учешћу Приштине у регионалним и међународним организацијама, а у томе има подршку Русије, која је такође чланица ОЕБС-а.

У овој организације су и Грчка, Кипар, Румунија, Словачка и Шпанија – пет земаља Европске уније које не признају тзв. Косово. Ту су и друге земље ван европског континента, које такође не признају независност Косова - укључујући централноазијске и кавкаске републике, као и Белорусију, Украјину и Молдавију.

РСЕ се обратио Министарству спољних послова тзв. Косова са упитом да ли планира да аплицира за чланство у ОЕБС-у и која је главна препрека на том путу. Међутим, они нису добили одговор на то питање.

На упит РСЕ нису одговорили ни из мисије ОЕБС-а на Косову, иако су потврдили да су добили питања.

Стални савет ОЕБС-а одлучио је да успостави Мисију ОЕБС-а на КиМ у јулу 1999. године, неколико недеља након завршетка рата на Косову и Метохији.

Шта ради ОЕБС на Косову и Метохији?

Како наводи РСЕ, мисија ОЕБС-а је имала водећу улогу око "изградње институција, демократије и људска права на Косову".

Мисија ОЕБС-а је највећа на терену и њен мандат је дефинисан Резолуцијом Савета безбедности Уједињених нација 1244, као и Одлуком 305 Сталног савета ОЕБС-а. На КиМ тренутно постоји пет регионалних центара – у Приштини, Призрену, Пећи, Митровици и Гњилану.

На њеном сајту се наводи да је мисија посебно ангажована у заштити "права заједница, заштити културног и верског наслеђа, надгледању судства, слободе и развоја медија, промовисању механизама против дискриминације, унапређењу учешћа младих у политичком и јавном животу и остало".

Мисија ОЕБС-а такође сарађује и подржава Централну изборну комисију и Изборни панел за жалбе и представке, с циљем јачања њихових капацитета, у складу с међународним стандардима и добром праксом.

Такође подржава примену споразума који произилазе из преговора у оквиру дијалога Београда и Приштине, који се води посредством Европске уније.

На челу ове мисије је тренутно британски дипломата и амбасадор Мајкл Давенпорт дипломата.