Србија и Балкан

Криезиу: ЗСО нужно зло које ће утрти пут "Косова" ка чланству у међународним организацијама

Ако се сматра да постоји нека одредба ЗСО која је у супротности са документом који косметски Албанци називају уставом, ЗСО мора пасти, поручује приштински правник Кадри Криезиу
Криезиу: ЗСО нужно зло које ће утрти пут "Косова" ка чланству у међународним организацијамаGetty © Depo Photos/Keystone Press Agency

Бивши судија "Уставног суда" Кадри Криезиу каже да је оснивање Заједнице српских општина нужно зло које ће утрти пут самопроглашеном Косову ка чланству у међународним организацијама, али да је коначна одлука на "Уставном суду", преноси Теве1.

"Забринути смо, али ће ЗСО, на основу међународних гаранција, отворити пут Косову да се интегрише у међународне механизме, као што су Интерпол, ОЕБС, Савет Европе, УН и тако даље. Главни терет је на Уставном суду, који ће донети коначну одлуку", поручује Криезиу, додајући:

"Ако се сматра да постоји нека одредба која је у супротности са Уставом, ЗСО мора пасти. Радиће се на професионалан и политички начин, јер се ради о интеграцији једне посебне институције на Косову."

Криезиу додаје да ће на основу нацрта који је објавио бивши главни инспектор коморе за пословање такозваног Косова, ЗСО имати специфичну локалну власт са неким независним овлашћењима, која су такође гарантована документом који косметски Албанци називају уставом и са Ахтисаријевим планом.

"То је специфична институција у којој је надлежност или државна власт општинска власт. На основу мог уверења, то се зове аутономија или самоуправа. Све ове идеје значе да ће српска мањина управљати са четири главна ресора локалне самоуправе, привредом, културом, образовањем и урбанизмом. Сматрам то посебним овлашћењима", наводи Криезиу, истичући:

"Али карактер ове власти је да је то специфична, посебна локална власт са независним овлашћењима за мањине, што је загарантовано Ахтисаријевим паном и нашим Уставом, заснованим на позитивним законима, као што су Закон о локалној самоуправи и Закон о међународној самоуправи. Односи са општинама, где је у преамбули предвиђена и Европска повеља о локалној самоуправи."

Он изражава забринутост која је, према његовим речима, упућивање на резолуцију 1244, на преамбулу статута, као и позивање страна на арбитражну комисију у случају неслагања између привремених приштинских институција и "удружења" (како назива ЗСО, покушавајући да је сведе на урдужење грађана без овлашћења).

"Дилеме су у вези са Резолуцијом 1244 и арбитражном комисијом, што се мора урадити ако локална власт икада буде у сукобу са централном влашћу. Објаснио сам да је Резолуција 1244 произвела две мисије: цивилна мисија која се зове Унмик, која има задатак да успостави државну управу, и војна мисија Кфор, која је активна јер има задатак да штити мир и територијални интегритет Косова," каже Криезиу, премда није јасно где конкретно у Резолуцији 1244 пише да Кфор има задатак да штити територијални интегритет непризнате државе.

Како ће то бити објашњено зависи, каже, од оних који су осмислили овај нацрт статута. Према његовом мишљењу они треба да покажу шта значи Резолуција 1244 и шта значи арбитражна комисија.

Према његовим речима, гаранција евроамеричког предлога је да ће статут ЗСО ићи на оцену Уставном суду, а напомиње да су на истом радили француски, немачки, амерички и албански правни факултети.

"Овај нацрт има своју главну основу у споразуму из 2013. То је кумулативни производ четири нацрта на којима су радили француски, амерички, немачки и албански правни факултети. Овај нацрт је дефинитиван и онда ће указом премијера ићи на Уставни суд да донесе коначну пресуду. Ниједна институција или механизам који је створен на Косову не сме да буде у сукобу са уставом или законима који постоје на Косову. То је црвена линија коју треба споменути међународном фактору", закључује Криезиу.

image