Срби који су напустили приштинске институције: Остајемо на КиМ, овде планирамо своју будућност

Грађани који су јуче потписали уговоре са државом Србијом преко канцеларије за КиМ поручили су да уговори представљају велику сатисфакцију у моралном и финансијском смислу

Грађани који су потписали уговоре у четири општине на северу Косова и Метохије између државе Србије преко Канцеларије за КиМ и Срба који су напустили привремене приштинске институције, изјавили су да су захвални Србији и председнику Александру Вучићу на испуњеном обећању да ће држава Србија увек бринути о сваком од њих и да нико неће остати без подршке.

Уговори су обезбедили да Срби који су напустили "косовске" институције, добијају примања од државе Србије у истом износу као и претходна, која су добијали у приштинском систему.

Уговорима су, такође, регулисане све обавезе из радно-правних односа, пензионо и здравствено осигурање. 

Бивша припадница тзв. Косовске полиције, Гордана Митровић, за ТВ Мост рекла је да су уговори добијени захваљујући Србији која им је обезбедила материјалну и моралну подршку за опстанак на Косову и Метохији.

Изјаву је дао и Никола Милић, који је, такође напустио косовску полицију, рекавши да уговор представља велику сатисфакцију у моралном и финансијском смислу. 

"Потписивањем данашњих уговора показало се да је држава Србија и цело руководство стало иза нас и ово је велика сатисфакција, како у моралном, тако и у финансијском смислу, као и јасан показатељ да ћемо остати и опстати на овим просторима", истакао је Милић.

Велимир Мићовић који је напустио своје радно место у суду, истакао је да је потписивање поменутог уговора доказ да може да остане на Косову и Метохији и да ту планира своју будућност.

"Ово потписивање уговора значи да ја, као млад и породичан човек, имам перспективу. Значи, могу да останем овде и да планирам будућност. Желим да захвалим држави Србији што нас није оставила на цедилу, већ нам дала ветар у леђа", закључио је Мићовић.

Једна од потписница уговора је и Марина Васић, бивша радница Општине Звечан која је поручила да је држава Србија испунила своје обећање јер ће сви људи који су били у ’косовским’ институцијама, и изашли из истих, бити збринути и имаће финансијску помоћ и подршку.

Грађани Лепосавића, такође су потписали уговоре о решавању радних статуса са државом Србијом.

"Држава Србија је показала да чврсто стоји уз свој народ, што нама много значи за даљи рад и опстанак на овим просторима, а ми смо показали коме припадамо", истакла је Драгана Вукашиновић Петровић, једна од оних који су напустили приштинске институције.

Самир Власај је навео да је захвалан читавом српском руководству, истучући да је Србија оправдала поверење које има међу својим народом.

Исплата примања почеће редовно и грађани ће новац на рачунима имати већ у децембру.