Милорад Додик сутра у Бриселу: Шта чека Европску унију?

ЕК инсистира на разговору, јер је чињеница да постоји застој у БиХ када је у питању имплементација 14 кључних приоритета, каже за РТ Балкан заменик председавајућег Савета министара БиХ Сташа Кошарац

Босна и Херцеговина за спољнополитички циљ има чланство у ЕУ, али ће представници из Републике Српске у Бриселу захтевати доследно спровођење Дејтонског споразума и Устава БиХ (који произилази из Анекса 4), каже за РТ Балкан министар спољне трговине и економских односа у Савету министара БиХ Сташа Кошарац.

"Наш одлазак у Брисел је јасна политичка порука да желимо да наставимо европски пут, уз потпуно уважавање свих 14 приоритета, укључујући Уставни суд без странаца, као и укидање институције ОХР-а", каже Кошарац.

Кошарац ће сутра учествовати на Другом политичком форуму о европском путу БиХ са представницима Европске комисије у Бриселу. Уз председника Републике Српске Милорада Додика браниће Дејтонски споразум, Републику Српску, а самим тим и читаву БиХ. 

"Европска комисија инсистира на разговору са земљама Западног Балкана. Чињеница је да постоји одређени застој у БиХ када је у питању имплементација 14 кључних приоритета", каже министар Кошарац, додајући:

"Застој је узрокован политичким односима у Федерацији Босне и Херцеговине која је значајно ослабљена деловањем нелегитимног високог представника Кристијана Шмита и малигним утицајем америчког амбасадора Мајкла Марфија."

Кошарац наводи да ће у Бриселу бити прилика да разговарају о европском путу БиХ тако што ће свако изнети своје аргументе.

"За Републику Српску је значајна доследна примена Дејтонског споразума, потпуна имплементација Анекса 4 Дејтонског споразума односно Устава. Наш став је ту потпуно јасан: БиХ може имати перспективу, али без странаца који се у све мешају и одлучују", истиче Кошарац.

То значи, наводи наш саговорник, да ће тражити затварање ОХР-а, као и да се кроз имплементацију 14 приоритета оствари рад Уставног суда, али без странаца чије је присуство сада наметнуто. 

Кошарац указује да је евидентно да појединци сада покушавају да успоставе решења која нису заснована на дејтонском уређењу Босне и Херцеговине. Један од њих је и амерички амбасадор, који се сврстава искључиво на страну Сарајева и афирмише постојање колонијалних управника у БиХ отелотворено у "нелегалном и нелегитимном високом представнику Кристијану Шмиту". 

"Шмит се понаша као колонијални управник и покушава да намеће законе и обрачунава се са легитимно изабраним представницима институција Републике Српске", наглашава Кошарац. 

Како наш саговорник каже, нелегални и нелегитимни Шмит у сарадњи са америчким амбасадором Марфијем врше озбиљан политички притисак на правосуђе, које ионако није у складу са Уставом. 

"Евидентно је да се такви потези америчког амбасадора и нелегитимног високог представника могу карактерисати као државни удар", указује Кошарац.

Наш саговорник је сагласан са адвокатом Петронијевићем који као државни удар карактерише спорно деловање Кристијана Шмита. 

"Њихови потези су атак на Устав Босне и Херцеговине на легитимност изабраних представника народа у БиХ, као и наметање решења која су антидејтонска", наглашава Кошарац.

Министар Кошарац је указао да је чак и кретање Кристијана Шмита нелегално и да његов останак, уз подршку амбасадора САД Мајкла Марфија значи рушење Дејтона, а самим тим и БиХ.

Нешто раније председник Републике Српске најавио је да ће на састанку 5. децембра у Бриселу констатовати да БиХ мора бити ослобођена колонијалне власти.

"Република Српска је озбиљан и конструктиван партнер који активно доприноси убрзању европског пута БиХ и то се види у свему што је до сада урађено на том путу. У Бриселу ћемо видети и колико је Европа озбиљна према нама", поручио је Додик.