Бугарска увелико ради за потребе НАТО пакта: Шта је и за кога тражио шпијун приведен у Босилеграду?

Бугарска служба у овом тренутку сигурно не ради само за некакве спољне обавештајне интересе већ и за интересе те земље, рекао је за РТ Балкан некадашњи официр Контраобавештајне службе Љубан Каран

Некадашњи официр Контраобавештајне службе (КОС), Љубан Каран поздравио је сарадњу БИА, ВБА, ПУ Врање и ВЈТ у Врању након што је данас приведен Љ.Г. (61) у Босилеграду, због сумње да је извршио кривично дело шпијунажа за Бугарску.

Како се наводи у саопштењу, ухапшени се терети да је припадницима стране организације Бугарске саопштио тајне војне податке који могу да проузрокују штетне последице за безбедност, одбрану и војне интересе Србије.

"То је изванредна акција и сарадња, БИА заслужује сваку похвалу. То показује да БИА постаје стварно ефикасна и конкретни резултати се виде на терену", рекао је Каран за РТ Балкан.

На питање да ли нас НАТО шпијунира или Бугарска ово ради "на своју руку", Каран каже да то што ради бугарска служба у овом тренутку сигурно није само везано за некакве спољне обавештајне интересе већ и за интересе те земље.

"Бугарска увелико ради за потребе НАТО пакта, и видимо да су укључени и у те политичке игре, везане и за руску страну", истакао је Каран.

Он је подсетио да су они одбили прелет авиона шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова, ако се у њему буде налазила портпаролка дипломатског ресора Марија Захарова.

"Они имају своја задужења испред НАТО пакта. Кад год су били испред било које групације увек су истраживали Србију, поготово источну, у обавештајном смислу", нагласио је.

Истиче да се још не знају детаље те акције, али да увек постоје некакви интереси.

"Што се тиче Бугарске они су увек имали територијалних претензија", закључио је.