Правни тим председника РС сумња у непристрасност суда: Случај из Сарајева преместити у Бањалуку

Суђење Милораду Додику и Милошу Лукићу требало би да буде настављено 6. децембра у Суду БиХ у Сарајеву

Правни тим који брани председника Републике Српске Милорада Додика пред Судом БиХ поднео је суду предлог да судски поступак против њега и в. д. директора Службеног гласника из Суда БиХ буде пребачен у Основни суд у Бањалуци, потврдио је адвокат Горан Бубић.

Бубић је за РТРС рекао да је место извршења радњи, које се у оптужници стављају на терет Милораду Додику и Милошу Лукићу, на подручју Основног суда у Бањалуци, где обојица имају и пребивалиште. Такође, од шест сведока предложених у оптужници, њих петоро имају пребивалиште у надлежности Основног суда у Бањалуци.

Одбрана председника Додика затражила је премештање процеса у Бањалуку и због сумње у објективност и непристрасност Суда БиХ.

Медији и јавност у Сарајеву, преносећи изјаве Кристијана Шмита, амбасадора САД и Велике Британије и званичника у Сарајеву прејудицирају кривицу и озбиљно контаминирају овај случај, неприхватљивим притиском на Суд БиХ, упозорава одбрана.

Адвокат Горан Бубић Суду БиХ је написао и да је важан разлог да суђење буде пребачено у Бањалуку јавна полемика Милорада Додика и председника Суда БиХ Ранка Дебевеца.

Медији су 2020. године о овоме писали под насловима "Дебевец ће тужити Додика, због увреде", "Додик је тај који незаконито прислушкује људе", "Нека објави доказе о корупцији или следи тужба".

Након оваквих написа, одбрана закључује да због очигледне нетрпељивости између Додика и Дебевеца, суђење не може бити правично.

Суђење Додику и Лукићу требало би да буде настављено 6. децембра у Суду БиХ у Сарајеву.