Вучић и Курти позвани у Брисел, састанак на Аранђеловдан

Уколико се представници Београда и Приштине сагласе да дођу, састанак би могао да буде одржан ускоро

Портпарол Европске уније Петер Стано изјавио је да су председник Србије Александар Вучић и премијер привремених приштинских власти Аљбин Курти позвани да дођу у Брисел на састанак на високом нивоу како би се пронашло "европско решење" за "најозбиљнију ситуацију од 2013. године", што је потврђено Танјугу у Председништву Србије.

"Надамо се да ће моћи да дођу веома брзо", рекао је Стано новинарима у Бриселу, напомињући да су Вучић и Курти позвани да би разговарали о "начину да се пронађе излаз из ситуације која је најозбиљнија од 2013. године".

Разлог за позив на састанак је "хитност ситуације да би се нашло европско решење", објаснио је Стано, преноси Танјуг.

"Надамо се да ће моћи да дођу веома брзо, да бисмо могли да решимо то питање, пре 21. новембра, а не после, као што је и рекао високи представник ЕУ за спољну политику Жозеп Борељ", изјавио је Стано.

Поновио је да ЕУ наставља свој посреднички рад да би се "дошло до европског понашања које води у европско решење".

Одговарајући на питање новинара о спекулацијама у приштинским медијима да постоји договор између Београда и Приштине око регистарских таблица, што је Београд демантовао, Стано је казао да су "спекулације контрапродуктивне".

"ЕУ не коментарише натписе у медијима као ни интерне процесе који се воде на радном нивоу, то су дипломатски процеси који се одвијају иза затворених врата“, рекао је Стано.

"Новости" су јавиле да ће састанак бити одржан у недељу увече или у понедељак ујутру, а тема ће бити последње тензије на Косову и Метохији изазване једностраним акцијама Куртијеве владе.

Вучић данас у Атини

Председник Србије Александар Вучић данас борави у Атини, где ће на радној вечери разговарати са грчким премијером Кирјакосом Мицотакисом, речено је Танјугу у Председништву Србије.

Грчка је, иначе, једна од пет земаља Европске уније која није признала једнострано проглашену независност Косова.

Курти оптужио Београд за деструктиван приступ

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти који борави у званичној посети Естонији изјавио је поводом пререгистрације аутомобила на северу Косова и Метохије, да је Београд "деструктиван у односу на могућност било каквог компромиса", преноси "Репортери".

Курти је на заједничкој конференцији за медије са премијерком Естоније Кајом Калас, оптужио Београд да је наложио Србима да напусте институције тзв. Косова.

"Мој потпредседник владе је редовно и интензивно у комуникацији како би се ово питање решило. Аутомобила са нелегалним српским таблицама има 9.000, а то је мање од десет одсто аутомобила које имају Срби на Косову. Екстремна мањина унутар српске већине одбацује ове таблице. Имамо разлику у приступу, почели смо од опомене на три недеље, а затим најавили и новчане казне. Међутим, Београд је наредио Србима да напусте институције Косова. Дајемо све од себе да очувамо законитост и уставност наше земље и безбедност и мир на другој страни", тврди Курти.

Курти је додао да је оптимиста, и поновио да је "приступ Београда деструктиван".

"У наредним данима видећемо колико ћемо бити успешни у овим новим преговорима. Потребан нам је коначни договор за нормализацију односа са Србијом уз коначно признање у центру", рекао је Курти.