Србија и Балкан

Загреб: Обустављен стечај над епархијом загребачко-љубљанском СПЦ

Предлог за стечај поднела је Финансијска агенција (Фина), а у судској документацији није наведен износ дуговања
Загреб: Обустављен стечај над епархијом загребачко-љубљанском СПЦGetty © Roman Pilipey

Трговачки суд у Загребу обуставио је случај о имовини епархије загребачко-љубљанске Српске православне цркве и отказао рочиште заказано за 19. децембар на којем се требало да буде одлучено о предлогу за отварање стечаја.

Предлог за стечај поднела је Финансијска агенција (Фина), а у судској документацији није наведен износ дуговања.

Из најновије потврде Фине о блокади рачуна и новчаних средстава дужника од 5. децембра произлази да дужник више нема евидентираних неизвршених основа за плаћање, преноси хрватски "Јутарњи лист".

Обустава стечаја уследила је након што је за 19. децембар било заказано рочиште пре којег је и суд наредио митрополиту Кирилу Бојовићу да достави списак имовине и обавеза епархије.

Из СПЦ је саопштено да се од Митрополије тражи да измири дуг од 100.000 евра као надокнада за судске трошкове причињене током судске парнице коју је покренула због рушења резиденција митрополита загребачких, са музејском поставком и библиотеком 11. априла 1992. године.

У саопштењу је наведено да је СПЦ парницу изгубила, али да ће Црква, мада је пресуда неправична, тај износ платити.

У образложењу се наводило и да је 4. октобра био обустављен скраћени стечајни поступак који је био покренут захтевом Фине те је било одлучено да ће се поступак наставити применом опших одредби Стечајног закона.

Црква је, како је истакнуто у саопштењу, у међувремену, као добар домаћин, својим средствима до најмањег детаља обновила палату, која је и данас репрезентативни украс Загреба.

Митрополија је до 1991. године имала седиште у Дежелићевој улици 4 у Загребу, које је минирано и зграда је срушена.

Црква је у судском спору навела да се радило о терористичком акту, али то суд није прихватио и досуђено је плаћање судских трошкова. Тако је Митрополија остала и без зграде и са дугом, који се вероватно током времена повећавао због камата.

Митрополија загребачко-љубљанска уписана је у Регистар верских заједница 16. новембра 2004. године, са седиштем у Загребу, у Илици 7/2.

image