Србија и Балкан

Срби Нову годину славе на крузеру за 6.000 евра, "аутобусима изненађења" за које се не зна куда возе

Колика је помама у туристичким агенцијама, најбоље објашњава податак да су Срби и пре него што су решили где ће прославити Нову годину, већ одлучили где ће летовати 2024. године
Срби Нову годину славе на крузеру за 6.000 евра, "аутобусима изненађења" за које се не зна куда возе© Joe Raedle/Getty Images

Некада најскупља путовања, интерконтинентална крстарења или далеке, егзотичне дестинације, бележе тренд раста у Србији, кажу саговорници РТ Балкан из туристичког сектора.

Осим што за ове индивидуалне аранжмане треба, по правилу, одвојити највише новца, из агенција нам откривају да су Срби и пре него што су решили где ће прославити Нову годину, већ одлучили где ће летовати 2024. године.

Милан Лаиновић, генерални менаџер агенције "Белви травел" за РТ Балкан открива да су 1. новембра ове године већ имали 20 одсто више продатих летњих аранжмана у односу на исти период прошле године.

"Заиста имамо велику понуду, одакле проистиче и потражња. Цене никад нису биле повољније, па је и нашим путницима постало изузетно прихватљиво и нека врста тренда да се уз загарантоване попусте, ране букинге и отплате на рате, обезбеде крстарења по Медитерану или Северној Америци, као и далеке дестинације до Малдива, Занзибара, или Сејшела", наводи Лаиновић.

За крстарење крузерима Италијом, Грчком, Шпанијом или Француском потребно је минимум 500 евра, а за Карибе до 6.000 евра, а новина је да су то сада комплетни програми који укључују превоз до луке, авио-карте, трошкове водича, бродске таксе, напојнице итд.

Лаиновић додаје да су прво продали аутобуске аранжмане до европских метропола и градова, који су, као и сваке године, доста тражени.

"То су краћа, јефтинија путовања од два до шест дана. Јако су атрактивна и може лепо да се изабере, поготово јер сада 'Ер Србија' лети на велики број нових дестинација. Од Будимпеште, Прага, Братиславе, Берлина, Беча, Рима, Париза, до Валенсије, Малаге, Лисабона", набраја он различите туре.

Ови аранжмани се, у зависности од превозног средства, броја дана и хотелске услуге, могу наћи по цени од 130 до 250 евра аутобусом или од 400 до 700 евра авионом. 

Из "Белви травела" додају да велико интересовање важи и за прославу Нове године на Охриду, Темишвару, Требињу, градовима Словеније, Црне Горе.

"Људи су заинтересовани и за наше ски-центре, Копаоник, Златибор, Стару планину, Фрушку Гору, али и Врњачку бању", наводе.

Александар Сеничић, директор Националне алијансе туристичких организација ЈУТА, за РТ Балкан наводи да су аутобуски аранжмани скочили за од 10 до 15 одсто, а авионски око 20 одсто.

"Разлог је повећање свих основних цена које учествују у формирању туристичких аранжмана, повећање цене горива и смештаја, као и глобална инфлација која се креће 15 до 20 одсто. То је светска криза која је условљена ратовима на два континента и једном општом нестабилношћу, а сведоци смо да су све услуге и сва роба поскупели", објашњава Сеничић.

Каже да је заинтересованост грађана за новогодишња путовања свакако велика, али да ће се све сумирати после Нове године.

"Заинтересованост је једна ствар, а реализација потпуно друга. Видећемо коначан број, који ће нам дати упоредну слику у односу на прошлу годину", поручује наш саговорник.

На крају открива, што се обиласка Србије тиче током новогодишњих празника, да су последњи хит тзв. "аутобуси изненађења".

"Путници до самог доласка на дестинацију не знају куда иду и где ће прославити улазак у 2024. годину. То су углавном етно куће, салаши, мање познати ресторани, где се за мање групе од 50 до 100 људи прави дочек, а у програм су укључени вечера, пиће, музички програм, понекад и ноћење. Све кошта од пар хиљада динара до 150 евра".

image