Србија и Балкан

МУП: Није откривена ниједна експлозивна направа, само у Београду преконтролисано 1.180 објеката

Како би успешно водили поступак и лишили слободе осумњичена лица, из полиције кажу да у овом тренутку јавност не могу да обавесте о току напретка
МУП: Није откривена ниједна експлозивна направа, само у Београду преконтролисано 1.180 објеката© TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE

МУП је само данас у Београду, прегледао 1.180 објеката и возила поводом претњи упућених институцијама и школама.

У времену од 07.53 до 18.15 час, на територији ПУ за град Београд, полицијски службеници су извршили потребне провере поводом претећих навода из мејила и то у основним школама 276, средњим школа 104, вртићима 199, приватним школама 11, експозитурама банака 150, објектима "Поште Србије" 133, бензинским пумпама 146, тржни центрима 32, објектима везаним за јавни превоз - 129.

Из МУП-а су саопштили да су, поводом претњи бомбама које се упућују образовним установама, полиција и тужилаштва за високотехнолошки криминал и организовани криминал, од почетка новембра предузеле низ радњи и активности са циљем да се идентификују осумњичени и обезбеде докази.

"Претње су највише упућене основним и средњим школама на територији Београда, а у којима се спомиње наводно постављање експлозивних направа – бомби у просторијама ових школа", наводи се у саопштењу МУП-а.

Досадашњим радом посебно обучених и опремљених полицијских службеника током најхитнијег поступања у наведеним случајевима није откривена ниједна експлозивна или слична направа, или оруђе или оружје које може представљати опасност по живот или здравље било кога, а посебно ученика школа којима су упућене претње.

Полицијски службеници, који су специјализовани у области борбе против тероризма и високотехнолошког криминала су, заједно са специјализованим тужиоцима из ових области, паралелно са претходно наведеним радом на терену, предузели низ полицијских и тужилачких радњи у Србији и путем међународне правне помоћи према страним предузећима која се баве Интернет услугама.

Такође, учествовали су и страни државни органи, који су специјализовани у овој области, а посебно путем механизама Европске уније за брзу полицијску и кривичноправну сарадњу 'Европол' и 'Евроџаст', које су у току.

Сазнања и докази који су тим приликама размењени, анализирани и утврђени, су технички изузетно сложени, али су омогућили напредак у вођењу истраге који није могуће саопштити јавности у овом моменту, због интереса успешног вођења поступка и лишења слободе осумњичених лица.

МУП и тужилаштво апелују на јавност која је узнемирена, да се придржавају упутстава надлежних државних органа, те да имају стрпљења у вези са коначним резултатима, као и саопштавања потпуних информација јавности, које ће бити пружене чим то буде било могуће, али свакако не пре него што би њихово откривање могло да угрози успешност лоцирања и хапшења извршилаца, као и потпуног обезбеђења доказа који ће водити ка успешном кривичном гоњењу и кажњавању учинилаца ових кривичних дела.

image