Како Хрватска замишља ЕУ фондове: Министарка бриселским парама плаћала кафане, организовала журке

Бивше запослене у хрватском министарству су у периоду од 2017. до 2019. године у најмање девет наврата злоупотребиле положај и "присвојиле" 9.732,35 евра

Против бивше министарке и бивше запослене у хрватском Министарству регионалног развоја и фондова Европске уније, покренуте су истраге  због злоупотребе положаја и овлашћења.

Истрага је уследила након увиђаја спроведеног у сарадњи са Националним полицијским Уредом за сузбијање корупције и организираног криминалитета (ПНУСКОК), саопштено је из Канцеларије европског јавног тужиоца у Загребу. 

Одговорност бивше министарке била је да обезбеди законито трошење средстава Европске уније и националних средстава, као и да поступци јавне набаве које спроводи овај ресор буду у складу са законом.

Увиђајем је, међутим, утврђено да је министарка у периоду од маја 2017. до јула 2019. приватне трошкове у угоститељским објектима плаћала јавним новцем.

Како преноси ХРТ, постоји основана сумња да је у најмање девет наврата министарка издала налоге да се њени приватни трошкови у угоститељским објектима делом плате као трошак репрезентације у службене сврхе - иако за то није било основа, а делом укључе у трошкове набавке Управе за стратешко планирање и координацију ЕУ фондова из Оперативног програма Конкурентност и кохезија.

Оваквим плаћањем приватних трошкова у угоститељским објектима јавним средствима, бивша министарка је стекла неприпадајућу имовинску корист у износу од 9.732,35 евра на штету финансијских интереса ЕУ (85 одсто) и Републике Хрватске (15 одсто).

Такође се сумња да је бивша запослена у овом ресору, која је била задужена за организацију службених активности у име Управе за стратешко планирање и координацију ЕУ фондова Министарства, прославу рођендана бивше министарке платила бесповратним средствима из Оперативног програма конкурентност и кохезија.

Тако је, наводи се, најмање 1.353,77 евра које је министарка потрошила у приватне сврхе дошло из ЕУ фондова (85 одсто) и Државног буџета (15 одсто).