Лајчак: Потписан уговор између КЕДС-а и "Електросевера", важан корак у односима Београда и Приштине

Лајчак је рекао да је у питању важан корак у имплементацији Енергетске мапе пута уз подршку ЕУ и на путу нормализације односа између "Косова" и Србије

Изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак саопштио је да је постигнуто потписивање споразума између Косовске компаније за дистрибуцију електричне енергије на Косову (КЕДС) и "Електросевера" о питању електричне енергије.

"Поздрављам данашње потписивање комерцијалног уговора између КЕДС-а и 'Електросевера'. Ово је важан корак у имплементацији Енергетске мапе пута уз подршку ЕУ и на путу нормализације односа између Косова и Србије", написао је он на Иксу.

Две стране ('Електросевер' је у власништву ЕПС-а) су још у јуну прошле године усагласиле Мапу пута за спровођење енергетских споразума из 2013. и 2015. са јасно дефинисаним корацима и роком за спровођење обавеза, које међутим нису реализоване како је предвиђено.

Након састанака у оквиру дијалога, Брисел, Приштина и Београд су потврдили да се разговарало о енергетици, да би затим и ове године било потврђено да је постигнут напредак у имплементацији споразума.

Најаве о напретку укључивале су и могуће потписивање уговора између КЕДС-а и Електросевера.

"Изгледа да је на последњем састанку који смо имали у Бриселу дошло до погрешног тумачења Брисела о томе како треба да изгледа споразум који гарантује потписивање уговора. У Братислави је овај неспоразум решен и мислимо да смо веома близу потписивања уговора између КЕДС-а и 'Електросевера'", рекао је после састанка са Лајачком у јулу ове године шеф приштинског преговарачког тима Бесник Бишљими.

Канцеларија за Косово и Метохију је у свом извештају почетком ове године навела да је постигнут напредак у примени Мапе пута за спровођење енергетских споразума и да је 'Електросевер' завршио процес закључивања неопходних стандардних техничких уговора са КОСТТ-ом.

С друге стране, тада су навели да је преостало само закључивање два уговора са КЕДС-ом, али и да је потписивање једног одложено због "опструкција из Приштине".

У извештају се наводи очекивање да ће КЕДС у наредном периоду доставити 'Електросеверу' нацрт предметног комерцијалног уговора и да ће ово предузеће почети са радом у кратком року након његовог закључења.

Мапом пута предвиђено је издавање дозволе за снабдевање 'Електросевера', уз прецизирање да је ово предузеће у обавези да потпише неопходне техничке уговоре са компанијама КОСТТ и КЕДС.