РТ Балкан изборни специјал (7. ДЕО): Које постизборне коалиције не долазе у обзир?

У сусрет изборима који ће бити одржани 17. децембра РТ Балкан објављује последњи део изборног специјала

Србија ће од поноћи бити у предизборној тишини пред гласање које ће бити одржано у недељу. РТ Балкан објавио у више делова одговоре представника странака на важна питања која су значајна за унутрашњу и спољну политику Србије.

У последњем делу изборног специјала странке одговарају на питање: Које постизборне коалиције, како на нивоу Београда тако и на републичком нивоу, не долазе у обзир за вашу политичку опцију?

Не волим никада да се изјашњавам негативно, да говорим ко не долази у обзир, каже за РТ Балкан високи функционер Српске напредне странке Владимир Ђукановић.

"После избора ћемо видети. Свакако не долази у обзир неки вид сарадње са онима који би дезинтегрисали нашу земљу и који би пристали да Теразије уђу у ЕУ само да њихова задњица буде на месту, а то што би Србија била раскомадана, то их баш брига. Што се тиче свега осталог, можемо да разговарамо", одговара Ђукановић.

Социјалистичка партија Србије донела је одлуку на седници Главног одбора да на изборе изађе са "традиционалним предизборним патрнерима" и да после избора неће ићи у коалицију са "квазиевропејцима или квазипатриотама", већ очекује наставак партнерства Александра Вучића и Ивице Дачића.

Лидер СПС-а Дачић више пута у кампањи је навео да је за Србију најбоља опција да он буде премијер, а председник Србије остане оснивач СНС-а Александар Вучић.

Дачић је казао да је циљ СПС-а да заједно са СНС-ом и Вучићем има посланичку и одборничку већину.

"Немам никакве сумње да ће следећу владу поново чинити СНС и СПС, заједно с осталим странкама које су с нама у коалицији", поручио је Дачић.

Коалиција Национално окупљање покрета Двери и Спрске странке Заветници је државотворна снага, каже за РТ Балкан лидерка Заветника Милица Ђурђевић Стаменковски.

"У називу листе истакли смо своје опредељење, а то значи да са нама нису могуће антидржавне коалиције, које би наставиле спровођење француско-немачког плана, финалну сепарацију Космета и коначно економско потчињавање Србије Бриселу. Не постављамо страначке услове већ инсистирамо на поштовању Устава", каже Ђурђевић Стаменковски.

Овој коалицији у Београду су приоритети борба против корупције, загађења ваздуха, као и решавање бројних градских проблема.

"На претходним изборима обећали смо повратак поверења у политику, па у складу са тим на овим изборима принципе кандидујемо испред калкулација. И на томе ћемо истрајати", поручује Ђурђевић Стаменковски.

Носилац листе "Србија против насиља" Мирослав Алексић тврди да ће његова политичка опција у једној ужој коалицији успети да обезбеди већину, те да неће бити потребна сарадња свих опозиционих фактора за нову власт.

"У овом тренутку најважније је срушити власт СНС и то мора да буде императив. СПС није за нас коалициони партнер, него власт и они су подједнако одговорни за све што се дешава у Србији у последњих 11 година као и СНС јер су их подржавали и заједно са њима учествовали у свему томе", каже Алексић.

За разлику од њега први на листи Радомир Лазовић каже да према свим истраживањима, прозападна опозиција неће моћи да формира власт без десних странака.

"Постоји жеља да урадимо све да након избора сменимо власт. Милош Јовановић је то и јавно рекао", навео је Лазовић.

Лидер Странке слободе и правде Драган Ђилас нада се да ће прозападна опозиција са Новим ДСС-ом моћи да формира власт у Београду, а да ће на републичком нивоу бити формирана техничка влада.

"Техничка влада на нивоу Србије би реално могла да се направи са свима зато што се не би бавили овим стварима које нас раздвајају. Да се организују нови избори, да се ослободе медији, да у полицију дођу прави људи", навео је Ђилас.

Шеф кабинета лидера Новог ДСС-а Здравко Веселинов за РТ Балкан каже да коалиција са "онима који су прихватили француско-немачки споразум и тиме преварили сопствене грађане и гласаче, и дефатко признали Косово и Метохију, дакле са Српском напредном странком, за нашу коалицију није прихватљива ни на нивоу Београда ни на нивоу републике".

"Наша обавеза је да их развластимо како бисмо сачували Србију", поручује Веселинов.

Представник листе "МИ - Глас из народа, проф. др Бранимир Несторовић" Александар Павић каже да су за њих апсолутно искључене коалиције на нивоу Београда и на републичком нивоу са прозападним политичким снагама, као и свима који иду по своје мишљење у западне амбасаде или престонице.

"А таквих је препуна и сама власт, од врха па надоле. Ми се на првом месту залажемо за деколонизацију и ресуверенизацију Србије, и у том контексту је неприхватљива сарадња са страним, најпре западним експонентима или послушницима", поручује Павић.

Још једна ствар коју желе да избегну по сваку цену је стварање неког новог ДОС-а.

"А очигледна је опасност да нам се тако нешто понови – под геслом 'само да ОН оде'. Тај филм смо већ гледали 5. октобра 2000. године, и не желимо да гледамо репризу, а поготово не желимо да учествујемо у њој", закључује Павић.

Црвене линије Народне странке за постизборну сарадњу са другим политичким организацијама јесу одбацивање француско-немачког плана за независност Косова и Метохије, забрана копања литијума, и спремност на отпочињање промене система, и у Београду и у остатку Србије, каже за РТ Балкан лидер Народне странке Вук Јеремић.

"Не можемо сарађивати са онима који се залажу за то да се трајно одрекнемо дела своје територије, као ни са онима који би да Србина постане страна рударска колонија где би се земља, вода и ваздух непоправљиво тровали и уништавали зарад профита великих мултинационалних компанија", појашњава Јеремић.

Функционерка Српске радикалне странке Вјерица Радета подсећа за РТ Балкан да је СРС на изборима за Скупштину Града Београда у коалицији са Српском напредном странком и додаје да верује да ће та листа моћи самостално да формира власт.

"У коалицију никада не бисмо са странкама које признају лажну државу Косово, које би увеле санкције Русији, не признају Републику Српску, шире лажи да се у Сребреници десио геноцид и раде против националних интереса. Ми се припремамо да у Народној скупштини будемо најјача национална партија, спремни да делујемо и као део власт и као озбиљна и одговорна опозиција", каже Радета.

Функционер Покрета социјалиста Ђорђе Комленски каже за РТ Балкан да је за ту политичку опцију неприхватљива коалиција са било ким ко је спреман да на било који начин призна, или прихвати независност привремено окупираног дела  Републике Србије.