Србија и Балкан

Боцан-Харченко: Пратимо развој ситуације, обезбедите Србима на КиМ право на безбедност

Руски амбасадор сматра да посредници у дијалогу између Београда и Приштине не желе деескалацију ситуације на КиМ
Боцан-Харченко: Пратимо развој ситуације, обезбедите Србима на КиМ право на безбедностNone © FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко на свом Твитер налогу указао је да "западни тзв. посредници не желе да косовским Србима обезбеде ефикасне механизме заштите њихових права, укључујући и темељно право на безбедност".

"Пратимо информације у медијима о развоју ситуације око покрајине Косово и Метохија, где тензије не попуштају. Како само западни тзв. посредници не желе да остваре давно постигнуте бриселске договоре - па их замењују било чиме", написао је руски амбасадор.

Он је додао да "западни тзв. посредници" очигледно не желе да реше проблем који имају Срби на КиМ, иначе би се реаговало другачије.

"Другим речима, западни тзв. посредници не желе да косовским Србима обезбеде законите ефикасне механизме заштите њихових права, укључујући и темељно право на безбедност. Док само то и може да осигура деескалацију ситуације у покрајини", закључио је Боцан-Харченко.

Подсетимо, ситуација на Косову и Метохији додатно се закомпликовала због одлуке Приштине о пререгистрацији возила на РКС таблице којом су од 21. новембра предвиђене новчане казне за власнике возила са српским регистарским ознакама.

Након одлуке Приштине уследила је и одлука Срба са севера КиМ да напусте све привремене приштинске институције у којима су радили.

Председник Србије Александар Вучић и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти позвани су у Брисел на дијалог на највишем нивоу, што је потврђено из Председништва Србије.

image