Курти поручио Западу: Не мазите Вучића, дајте му штап уместо шаргарепе

Премијер привремених приштинских институција поручује и да је за нормализацију односа потребна "нормализација" Србије која треба да живи раме уз раме са такозваним Косовом

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти поново је оптужио Београд за кршење споразума о нормализацији односа са Србијом и оценио да тај споразум морају да штите земље које су га донеле, односно Европска унија и САД, преноси "Репортери".

Курти је рекао и да је за нормализацију односа потребна "нормализација Србије" у демократском и европском смислу те речи.

"И све то, не само зато што се не треба противити чланству Косова у међународним организацијама, већ зато што Косово и Србија треба да живе раме уз раме као нормални суседи са добросуседским односима у Европи", рекао је Курти.

Премијер привремених приштинских институција је истакао да је влада на чијем је челу увек за дијалог.

"Пред, како каже, руском окупацијом Украјине, атлантска заједница је тражила помирење. Уместо коначног споразума усредсређеног на узајамно признавање, владе су тражиле споразум о путу ка нормализацији усредсређен на дефакто узајамно признавање. Наравно, наша влада је за дијалог и ми се под било којим околностима обавезујемо само на споразуме који унапређују интересе Косова и јачају наше грађанство и који га не умањују и не штете", рекао је Курти.

Он је такође критиковао западну дипломатију што је "мазила" председника Србије Александра Вучића. 

"Ако се из рата у Украјини може извући било каква лекција, онда је то да 'мажење' аутократа никада не функционише. Великодушност која им је показана схватају као знак слабости, страха или обоје. Они, нажалост, разумеју само демократску стабилност и снагу. Али уместо штапа, председнику Србије је понуђена шаргарепа. Што више невоља изазива у региону, то више новца тражи и добија од ЕУ. Што се више креће ка Русији и Кини, то је Европска унија више прати фондовима. У међувремену, откако је дошао на власт, Србија се само вратила у аутократију", рекао је Курти.

Курти  је подвукао и да такозвано Косово остаје "посвећено" и "конструктивно" у разговорима.

"Сада имамо споразум који морају да штите они који су га донели. Правно обавезујући споразум не може се прекинути без последица. Међутим, Србија га је у многим случајевима прекршила без икаквих последица", рекао је Курти.