Србија и Балкан

Путин о РТ у БиХ: Тужно је што тамо нема руских медија (ВИДЕО)

Председник Русије каже да је Москви добро позната ситуација у Републици српској и да се руска процена те ситуације у потпуности поклапа са ставом политичког руководства у РС
Путин о РТ у БиХ: Тужно је што тамо нема руских медија (ВИДЕО)© Tanjug/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Председник Русије Владимир Путин данас је одржао годишњу конференцију за новинаре, а једна од представника медија која је добила прилику да постави питање руском лидеру је и Даринка Петровић, новинарка Алтернативне телевизије из Републике Српске.

"Ми и ви смо сада говорили о томе колико је озбиљна ситуација у целом свету. Избијају конфликти, од Украјине до Блиског истока. Све то, наравно, утиче и на Балкан и отежава и овако већ тешку ситуацију, посебно у Босни и Херцеговини и Републици Српској", истакла је Петровић.

Она је напоменула да Путин "врло добро зна каква је сада политичка ситуација у Босни, да је она "де факто западни протекторат".

"Код нас ради нелегитиман апарат високог представника. Србе криве за то што они подржавају Русију, односно, за то што имамо добре, братске, пријатељске односе. И као и Русе, и наше грађане и руководство Републике Српске криве за, како они то називају, 'ширење такозваног малигног руског утицаја'", додала је.

Она је скренула пажњу на чињеницу да у Републици Спрској нема нема ниједног руског медија, нити државне организације. С друге стране, у току је "најезда западних медија и различитих организација".

"Желим да Вас питам како Ви видите будућност Републике Српске и читавог региона и како ћете то све прокоментарисати, ако се има у виду да су највећи ратови увек почињали на Балкану. Ја, наравно, имам још много питања. Али, не желим да трошим време колега. То ћемо оставити за касније - када једног лепог дана будемо имали интервју", рекла је Петровић.

Путин је истакао да је Москви позната ситуација у Републици Српској, у Босни и Херцеговини и да се руска процена те ситуације у потпуности поклапа са ставом политичког руководства у РС.

"То је прво. Друго, што се тиче руских медија. Да, заиста је тужно што их тамо нема. Не знам емитује ли се тамо сигнал РТ? Не? Нема сигнала? Па, о томе треба поразмислити. Замолићу колеге, и Олега Борисовича, такође, из ВГТРК да виде шта може да се уради по том питању. А, што се тиче будућности. Своју будућност треба да одређују људи који живе на тој територији. Какве год да се одлуке из прошлости или садашњости намећу онима који живе на овој или оној територији, на крају, ипак, уколико желимо да живимо у избалансираном свету, у којем се узимају интереси свих људи, а пре свега оних који живе на овој или оној територији, морају се узимати у обзир расположење, планови и оно чему се надају ти људи", навео је Путин.

Он је нагласио да ће Русија своју политику према БиХ и РС градити управо по тим принципима.

image