Пиши-бриши оловке и искључење пописивача: Шта се дешава са пописом у Црној Гори

Прошло је једанаест дана од почетка попис у Црној Гори, а већ су се појавили проблеми и назнаке да неће бити завршен до 18. децембра, како је планирано

Ближи се рок краја пописа становништва у Црној Гори, али би могао да буде продужен, пре свега због недостатка пописивача.

Попис траје од 3. децембра и према досадашњим резултатима, динамика је слабија у Будви, Котору, Тивту и Цетињу.

Данас је објављено да ће попис највероватније бити продужен за десет дана, односно до 28. децембра.

Таквог става су представници националних савета који су тражили продужење, јер сматрају да ће већи број становника доћи кући за празнике.

Монстат, који проводи попис, тражио је пак продужење од само седам дана.

Председник Монстата Мирослав Пејовић упозорава да је попис пресек стања одређеног дана, те да је дијаспора немерљива категорија.

С обзиром на временске услове, пописивачи на северу Црне Горе у руралним срединама раде у отежаним условима. Недостатак пописивача довешће до тога да ће инструктор долазити из других општина како би процес био завршен на време.

Осим недостатка пописивача, данас је објављено да је код њих 16 откривено незаконито поступање и употреба такозване "пиши-бриши" оловке, па је једногласно одлучено да се они и један инструктор искључе из пописне кампање, објавиле су "Вијести".

Тужилаштво је већ реаговало, а доказано је да су измене у односу на оригинал извршила три пописивача.

Четири пописивача су, како сазнају "Вијести", користила оловку "пиши-бриши" у такозваним П2 обрасцима на којима се уписују информације о власништву стана и списку чланова домаћинства, док је веродостојност унетих података констатована код три пописивача.

Измене у подацима нису учињене на одговорима на такозвана идентитетска питања, о језику, вели и националности.

Објављена су имена спорних пописивача, као то да су код већине коришћене спорне оловке, али су подаци тачно унети.

Нетачност је пронађена у случају три пописивача, који су погрешно унели одговоре о економској активности.

Поједини медији пренели су да је међу пописивачима и име функционерке Демократске партије социјалиста, као и да је она била саветница градоначелника Подгорице.

Из ове партије саопштавају да је нису именовали за члана пописне комисије, као и да није функционерка ДПС-а, иако њено име стоји на сајту странке.

Представници опозиције пак упозоравају да би могла да буде реч о организованој акцији те да је потребно да надлежни испитају све умешане.

Спомиње се могућност и да је неко намерно пописивачима подметнуо спорне оловке, али је сада важно да се не наруши поверење у сам процес.

Заседао је скупштински одбор који је задужен за попис и договорено је да ће се обратити Скупштини поводом случаја оловака, те да ће то бити тема неког од наредних састанака.