Србија и Балкан

Само један кандидат за ванредне изборе на северу Косова и Метохије

За сада само један кандидат за градоначелника Северне Митровице, Лепосавић, Зубин Поток и Звечан без претендената за место председника општине
Само један кандидат за ванредне изборе на северу Косова и Метохије© TANJUG/ IVAN RADULOVIC

До петка увече, само је Митровачка грађанска иницијатива у Северној Митровици поднела пријаву за учешће на ванредним изборима који су за 18. децембар расписани у четири општине на северу Косова и Метохије. Ова политичка организација поднела је предлог кандидата за градоначелника Северне Митровице, потврдио је синоћ Ваљмир Ељези, портпарол ЦИК Косова. 

У преостале три општине на северу Косова у којима су избори расписани, Лепосавићу, Зубином Потоку и Звечану до синоћ није било пријављених кандидата за градоначелнике. 

Рок за пријаву кандидата почео је 15. а истиче у понедељак, 21. новембра 2022. године. 

Ванредне изборе у четири општине са српском већином на северу Косова и Метохије расписала је косовска председница Вјоса Османи пошто су градоначелници и одборници ових општина поднели оставке.

Српска листа саопштила је одмах да на овим изборима неће учествовати као ни, како су саопштили, 95 посто бирача који ову листу подржавају.

Политички аналитичари који су претходних дана  коментарисали ситуацију на северу КиМ после расписивања избора, листом се слажу да избори у општинама са српском већином без учешћа Срба, на којима би гласало по пар стотина људи, немају никакав легитимет и да могу створити нове напетости на овом подручју.

image