Србија и Балкан

Пописано 564.370 грађана: Попис у ЦГ продужен, утврђене теже неправилности - "пиши-бриши" оловке

Због коришћења "пиши-бриши" оловака раскинут је уговор са једним инструктором и 16 пописивача због коришћења истих приликом пописивања, саопштио је Монстат
Пописано 564.370 грађана: Попис у ЦГ продужен, утврђене теже неправилности - "пиши-бриши" оловкеwww.globallookpress.com © © Martin Siepmann

У Црној Гори до јутрос је пописано 564.370 грађана, 181.497 домаћинстава и 308.484 станова, саопштила је Управа за статиститку Црне Горе Монстат.

Попис у Црној Гори који је почео 3. децембра требало је да се заврши данас, али је одлуком Владе Црне Горе продужен на још десет дана, до 28. децембра ове године. У овом процесу су, саопштено је из Монстата, утврђене и теже неправилности, уговор је раскинут са једним инструктором и 16 пописивача.

"Разлози који су условили продужење пописа су отежани зимски услови рада, посебно у руралним подручјима, као и недовољан број пописивача у појединим општинама што је за последицу имало нешто спорију динамику пописивања у односу на претходну седмицу", саопштио је Монстат.

Како су навели, последњих дана, о чему је јавност обавештена, забележена је тежа неправилност у процесу пописивања, како код пописивача тако и код инструктора.

"То се односи се на коришћење 'пиши-бриши' оловака. У вези са овим случајем, а након објављеног саопштења Управе за статистику о Поступању пописивача супротно упутству за пописивање, уследио је раскид уговора са једним инструктором и 16 пописивача због коришћења истих, а даље контроле су у току", саопштено је из Монстата.

Из Управе за статистику  наведено је и да су "у циљу сагледавања чињеница и добијања коначних налаза у овом поступку, у процес укључени релевантни надлежни органи" и да се обавља додатна контрола веродостојности података".

Поручили су да Управа за статистику подржава надлежне органе да поступе у складу са својим надлежностима и санкционишу сваку лошу намеру уколико се она утврди.

"Такође, осуђујемо злоупотребу објаве идентитета особа у вези са овим случајем и непоштовање принципа поверљивости у делу чувања података која су се у поступку сазнала. Наглашавамо да овај случај ни на један начин не може да угрози даљи процес пописивања, тим пре што је Управа за статистику додатно појачала контроле, као и због чињенице да државни инструктори Управе за статистику професионалним и одговорним радом, свакодневно контролишу рад инструктора и пописивача, проверавајући пописне листиће и веродостојност података на њима", наводи се у саопштењу Монстата.

Управа за статистику је, кажу из Монстата, предузела све активности и успоставила додатне механизме контроле у циљу заштите података, што је у складу са препорукама Агенције за заштиту личних података.

"У циљу благовременог и потпуног пописивања, позивамо грађане да својом заинтересованошћу допринесу процесу, контактирајући инфо центар Управе за статистику или општинску пописну комисију у случају да их пописивачи још увек нису посетили", закључује Монстат.

Заменик директора Управе за статистику (Монстат) Снежана Ремиковић изјавила је за ТВ Вијести да ће прелиминарни резултати о броју становника, домаћинстава и станова бити објављени најкасније 30 дана након завршеног пописа. Коначни се, додала је Ремиковић, очекују око шест месеци након тога.

"Провера ће трајати неких месец дана, што ће продужити и тај период за објаву", казала је заменица директора Монстата.

image