Протест испред РИК-а: Листа "Србија против насиља" тражи поништавање београдских избора (ВИДЕО)

Лидери коалиције "Србија против насиља" најавили штрајк глађу

Група грађана, на позив листе "Србија против насиља" (СПН) окупила се испред Скупштине Града Београда и, заједно са лидерима коалиције, дошла до зграде Републичке изборне комисије (РИК) тражећи поништавање београдских избора због, како кажу, бројних неправилности.

Мариника Тепић, носилац изборне листе "Србија против насиља" рекла је да су РИК-у предати докази о наводним неправилностима на београдским изборима и најавила да ће са колегом Мирославом Алексићем почети штрајк глађу до поништења избора.

"Носимо доказе и тражимо поништавање избора, а Алексић и ја ћемо, остајући у РИК-у, почети штрајк глађу до поништeња избора", најавила је Тепићева.

Како је рекла, коалиција СПН има "десетине хиљада тих доказа и нема шансе да ико овде призна београдске изборе".

Један од носилаца те листе Мирослав Алексић позвао је окупљене грађане да "не дозволе да се одржи седница РИК".

Како је рекао Алексић, предали су захтеве РИК за поништавање избора у Београду.

"Предали смо све наше примедбе, доказе, снимке и све оно што треба да види РИК, под којим условима су јуче одржани избори и како је брутална вршена крађа на изборним местима, како су довожени људи", рекао је Алексић.

Додао је да они као посланици остају у тој згради све док се не пониште избори.

"Односно, док не добијемо информацију да ће избори у Београду бити поништени због неправилности. Вечерас у 21 час је седница РИК, позивам вас да блокирамо зграду, да не дозволимо да се одржи седница. Ова крађа не сме да прође, људи. Блокирамо зграду, блокирамо све", рекао је он.

Кандидат за градоначелника Београда листе "Србија против насиља" Владимир Обрадовић поручио је да не прихватају резултате београдских избора због бројних неправилности и нагласио да СПН не тражи понављање на неким бирачким местима, већ поништавање комплетног изборног процеса у Београду и његово понављање.

Обрадовић је рекао и да је СПН предао захтев за поништење избора и позвао окупљене да у миру сачекају одговор надлежних.

Испред Републичке изборне комисије постављене су барикаде са заставама Србије, а испред врата су униформисани полицајци.

По доласку испред зграде у којој је седиште РИК-а учесници протеста покушали су да пробију заштитну ограду. Ситуација је моменте била веома напета, али није било озбиљнијих инцидената.

Светло у ходнику зграде је искључено, а саобраћај у Улици краља Милана је блокиран.

Седница РИК-а после које би требало да буду саопштени прелиминарни резултати избора очекује се после 21 час.